Menu Zavřít

Předpověď pro trh s ICT: převážně slunečno

16. 7. 2012
Autor: profit

Většina veřejnosti na obzoru světového hospodářství vidí samé mraky, tvrdá čísla ale zavdávají spíše důvody k optimismu. Přinejmenším trh s IT nabírá obrátky – přispívá k tomu i sílící trend financování IT formou leasingu.  

 

 Foto: Profimedia

Celoevropský trh s IT se jen velmi pomalu zotavuje z doposud největšího propadu o 7 procent, ke kterému došlo v roce 2009. I v roce 2012 se očekává meziroční růst nižší než jedno procento, a v zemích eurozóny dokonce pokles o 4 procenta. Analytici z agentury Gartner věří, že je to následek škrtů veřejných výdajů: vlády a instituce před krizí odebíraly až pětinu zařízení a softwaru na trhu. Z agenturních čísel také vyplývá, že prodej vybavení jako jsou stolní počítače či úložiště i v průběhu uplynulého roku stále stagnoval, zatímco software a síťové prvky zaznamenávaly jen velmi váhavý růst.

Návrat k objemům, které evropský trh s IT vykazoval před rokem 2008, se tedy očekává až od příštího roku. Motory pozvolného růstu budou periferie, zejména tiskárny, a samozřejmě chytré telefony. Pro rok 2013 predikuje společnost Gartner evropskému IT trhu meziroční růst kolem 3 procent, přičemž v samotné eurozóně jej odhaduje na 0,8 procenta.

Táhnou drak a medvěd

Zatímco starý kontinent jako jediný globální region spíše stagnuje, v zemích skupiny BRICS panuje opačná situace. Zejména Rusko a Čína očekávají nadále silný meziroční růst objemu akvizic IT, letos o 11, resp. 15 procent.

Růst severoamerického trhu je ale o poznání pomalejší, firmy se jen pozvolna zotavují z recese a jejich investiční chování určuje především opatrnost. Celkový výhled na severoamerickém trhu je přesto pozitivní: americké firmy mají letos utratit za IT o pět procent více oproti minulému roku, a také v Kanadě se donedávna trvající propad obrací v růst.

Lépe, než jsme čekali

V dobách velmi proměnlivých rámcových podmínek i kolísajícího zdraví finančních trhů jsou však jakékoli predikce spíše věštěním z křišťálové koule. Například analytici ze společnosti Gartner byli nuceni svůj výhled meziročního růstu výdajů na IT v roce 2011 dokonce několikrát upravit – a to směrem nahoru, na aktuálních 6,8 procent. Celosvětový objem investic do IT tedy v loňském roce činil 3 661 miliard USD.

Obecně lze říci, že růst investic do IT v posledních dvou či třech letech mírně překonává odhady. Táhnou jej jednak mobilní zařízení, jednak síťové a bezpečnostní prvky. V roce 2012 se očekává nižší meziroční růst (2,5 procenta) globálního objemu těchto investic; toto číslo je však zkresleno výkyvy kurzu amerického dolaru. Bez tohoto vlivu by se pohybovalo opět kolem 5 procent.

Užívat, ne vlastnit

Faktorem, který se také podílí na příznivé situaci na trhu s IT, jsou alternativní formy financování těchto technologií – finanční a operativní leasing. Za nejisté ekonomické situace se firmám obtížněji předvídají budoucí příjmy a řídí cash flow, stále přítomná dluhová krize navíc zhoršuje dostupnost krátkodobého bankovního financování. Leasing mimo to podniku umožňuje vyhnout se takzvané „odpisové pasti“, která se vzhledem k rychlosti technologického vývoje nejrychleji otevírá právě v oblasti IT: server nebo jiné zařízení mnohdy zestárne daleko dříve než za čtyři roky, po které jej firma odepisuje. Operativní leasing dále zbavuje firmu nákladů spojených s kontrolou a podporu zařízení, jeho recyklací či s nutností odstraňovat z pevných disků citlivé údaje.

Ze studie IDC je jasně patrné, že firmy si výhody leasingu IT velmi dobře uvědomují. Trh s těmito finančními produkty v 25 největších hospodářstvích v příštím roce doroste objemu bezmála 125 miliard USD, což je oproti roku 2010 o plnou čtvrtinu více. V USA se na leasing pořizuje již více než pětina firemního IT a v Německu desetina.

BRAND24

Českého trhu se tento trend prozatím zřejmě netýká. Za loňský rok podepsaly české firmy 50 260 leasingových smluv, z toho se však pouhých 1 931 týkalo financování IT a kancelářské techniky v celkové hodnotě 1 182 milionů korun. Leasing IT techniky tak představuje pouze 2,5 procenta českého leasingového trhu. 

Autor je obchodním ředitelem CSI Leasing Czech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).