Menu Zavřít

Predikce MPO: Průmyslová produkce i zahraniční obchod v červnu rostly

5. 8. 2011
Autor: profit

Přes řadu negativních předstihových ukazatelů, Ministerstvo průmyslu a obchodu očekává za červen potvrzení růstu obchodu i průmyslu.

Foto: Profimedia.cz

Průmyslová produkce i zahraničních obchod firem podnikajících v České republice v červnu opět solidně vzrostly, a to navzdory některým předstihovým ukazatelům, které naopak naznačují spíš ochlazování ekonomiky. Předpokládá to Ministerstvo průmyslu a obchodu na základě své předběžné analýzy výsledků zahraničních obchodu a průmyslové produkce za červen. Přesné výsledky zveřejní Český statistický úřad v pondělí 8. srpna.

I když většina předstihových indikátorů i nadále věští možné zpomalení ekonomiky, podle našich očekávání by červnové výsledky průmyslu i zahraničního obchodu měly být příznivé,“ říká Jaroslav Vomastek, ředitel odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu. “Potvrzují to i výsledky domácího konjunkturálního průzkumu zaměřeného na průmysl, které ukazují na mírné zlepšení výrobní činnosti, zvýšení využití výrobních kapacit, a to při vyšší spotřebě elektrické energie.“

BRAND24

Vzhledem k dosavadnímu vývoji, zejména posílení rozhodujícího automobilového průmyslu a jeho dodavatelských odvětví, můžeme očekávat pokračování růstu průmyslové produkce. Ze zahraničí je tento vývoj podporován i květnovým zvýšením zakázek v eurozóně, a to především u našeho rozhodujícího obchodního partnera, tedy Německa, což naznačuje i pokračování růstu zahraničního obchodu,“ dodává Vomastek.

O měsíc dříve, v květnu, podle údajů Českého statistického úřadu průmyslová produkce nečekaně silně vzrostla o 15,2 %, a to i přes nepříznivé signály zahraničních předstihových ukazatelů a domácího konjunkturálního průzkumu, který naopak ukazoval na snižování výroby a oslabování důvěry podnikatelů v průmyslu. Produkce však přesto dosáhla jednoho z nejvyšších růstů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).