Menu Zavřít

Předčasný konec Gazpromu. Pražský hrad má nového dodavatele plynu

20. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Až do prvního ledna 2019 měla dodávky plynu pro Správu Pražského hradu zajišťovat společnost Vemex patřící ruskému Gazpromu. Firma však dlouhodobě bojuje s problémy a postupně utlumuje činnost. Lukrativní kontrakt pro Hrad tak skončí o rok dříve.

Vemex dodával plyn na Pražský hrad nejméně od roku 2015. Aktuální dvouletá smlouva měla platit od letošního ledna až do ledna 2019. Koncem listopadu se však Správa pražského hradu dohodla s dodavatelem na předčasném ukončení kontraktu v celkové hodnotě 18 milionů korun. „Od 1. 1. 2018 bude na základě výsledku výběrového řízení plyn Správě Pražského hradu dodávat společnost Centropol Energy,“ uvedl mluvčí správy David Šebek.

Vemex je dlouhodobě ztrátový. Firma se dostala do problémů poté, co jí Speciální finanční úřad zabavil 430 milionů korun jako nedoplatek DPH po jednom z obchodních partnerů. Vemex tak aktuálně rozprodává majetek a v Česku v podstatě končí.

Hrad však nebyl jediným zákazníkem tuzemské dcery ruského plynového gigantu. Z veřejného sektoru mezi ně patří ministerstva vnitra a dopravy, Ředitelství silnic a dálnic, brněnský dopravní podnik nebo Univerzita Karlova.

Na rozdíl od Hradu však třeba v případě univerzity není potřeba ukončovat smlouvu s předstihem. Vysoká škola podle mluvčího Václava Hájka nakupuje plyn prostřednictvím kladenské komoditní burzy pouze na jeden rok. „Smlouva s Vemex Energie je tedy uzavřena do konce tohoto roku. V srpnu 2017 byl na základě burzovního obchodu vysoutěžen pro rok 2018 nový dodavatel plynu. Od 1. ledna 2018 tak bude Univerzitě Karlově dodávat plyn společnost Pražská plynárenská,“ vysvětlil Hájek.

BRAND24

Čtěte také:

Plynové námluvy. Evropa řeší, jak se zbavit závislosti na Rusku

Ruský byznysmen s výrobou safírů v Česku zkrachoval. Stroje jdou do dražby

safíry, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).