Menu Zavřít

Před tárou, za tárou

26. 3. 2004
Autor: Euro.cz

Firma bude žalovat stát kvůli nepovolené lékárně

Českou republiku čeká soudní klání se zahraničními investory. „Budeme žalovat stát o náhradu škody způsobenou nesprávným právním postupem. Nyní provádíme audit. Řádově jde o miliony korun. Naše rozhodnutí je konečné. Nechceme však nic uspěchat a vše precizně zdokladujeme. Spor se státem zahájíme během několika měsíců,“ sdělil týdeníku EURO obchodní ředitel firmy Droxi Vít Podešva. Celá záležitost se vleče již od roku 2000. Česká lékárnická komora (ČLK), podle Droxi jako představitel státu, zamítla ve třech případech vydat osvědčení pro odborného zástupce jejich lékárny. Koncept lékáren s rozšířeným sortimentem kombinuje výdej léků na předpis, volně prodejných léčiv za „tárou“ a doplňkový prodej v samoobslužné části.

Co je nepřijatelné.

Zamítnutí ČLK se naposledy letos 17. března dočkala magistra Lucie Košařová, když předkládala žádost o provozování Droxi lékárny v Praze na Karlově náměstí číslo 10. „Lékárnice doložila komoře potřebné dokumenty,“ argumentuje Podešva. „Jsem přesvědčena, že pokud bych žádala za jinou firmu než za Droxi, licence by mi byla udělena. Lékárnu jsem totiž již bez problémů provozovala,“ řekla týdeníku EURO Košařová. Prezident ČLK Lubomír Chudoba toto tvrzení striktně odmítá a tvrdí, že Droxi zaměňuje pojmy. Uzavřený provoz samostatné lékárny například uvnitř objektu Tesco v Letňanech, kde funguje oddělený obchodní prodej léků, je něco zcela jiného než projekt Droxi. „Kdyby to mělo být totéž, znamenalo by to uvnitř obchodního provozu Tesco oddělit tárou výdejní místo pro lékárnu a k němu připojit vyhovující pomocné prostory. Rázem by se z hypermarketu Tesco mohlo stát zdravotnické zařízení Lékárna Tesco. To je nepřijatelné,“ opakuje Chudoba.

Až k ombudsmanovi.

Oficiálním důvodem zamítnutí žádosti farmaceutky Košařové bylo nesplnění požadavku, aby s léčivy zacházeli pouze kvalifikovaní pracovníci. „Vše jsem komoře sdělila písemně. Doložila jsem, že v Droxi lékárně budou jen odborně způsobilí zaměstnanci. Nikdo jiný tam nebude. Prodej za tárou bude sloužit lékarně. Mojí odpovědí se však komora nezabývala a vydat osvědčení zamítla. Situace je pro mě krajně nepříjemná. Jde i o můj profesní růst, protože s Droxi jsem ve smluvním vztahu a lékárník musí být s praxí v denním kontaktu. Pokud by komora vydala souhlasný verdikt, lékárnu otevřeme ihned. Odborný personál mám zajištěný, nyní pouze pracuje jinde. Jak dlouho to vydržím, nevím. Vzdát se však nechci. Zvažuji i soukromé právní kroky proti ČLK, pokud se v jejím rozhodnutí objeví výrok „Nejste způsobilá“. To by byl verdikt osobně urážející. Moje dosavadní praxe hovoří o opaku,“ brání se Košařová. Tohoto výroku komory se totiž loni dočkala magistra Alice Nebřenská v případě žádosti o otevření Droxi lékárny v Praze 4. Ta se již obrátila na městský soud, Košařová tak hodlá učinit. Obě žadatelky podaly žádost o projednání svého případu i k ombudsmanovi. Kvůli uvedeným skutečnostem Droxi letos v lednu navíc předala podnět k šetření na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Rozhodli jsme se, že případ šetřit budeme,“ sdělil týdeníku EURO mluvčí úřadu Kristián Chalupa. „Je to zdlouhavá záležitost. Komora znehodnocuje investice našich akcionářů v České republice. Nepřistupuje k nám jako jiným firmám. Jednání pro farmaceuty Droxi trvá vždy několik měsíců. Jsou navíc zváni na ČLK, což je velmi neobvyklé,“ přináší další z argumentů Podešva.

CONTENT24

Pouze jedna.

Droxi u nás zatím provozuje jednu lékárnu ze svého projektu, a to od roku 2002 v Brně. I s jejím povolením měla potíže. Komora jí osvědčení pro brněnskou provozovnu v prvoinstačním řízení neudělila. V rámci odvolacího řízení Městský soud v Praze rozhodl, že ČLK překročila své pravomoci, když posuzovala nejen personální, ale i technické vybavení, což náleží Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv.
„Komora akceptovala pravomocně vynesený rozsudek. Poukázali jsme ale na rozpory ve znění a aplikaci příslušných předpisů. Technické záležitosti nyní opravdu neposuzujeme. Zkoumáme odbornou způsobilost žadatele,“ komentuje prezident lékárníků Chudoba. Odborníci soudí, Droxi nakonec svůj spor vyhraje. „Ze strany ČLK jde jen o tahání času a konkurenční boj,“ řekl týdeníku EURO zdroj, který si nepřál být jmenován. „V České republice je na 2200 lékáren. My máme v plánu vybudovat dvacet lékáren. Tak minoritního počtu se nikdo bát nemusí. Ani nebojujeme za zrušení ČLK. Proč se tak komora k naší firmě chová, opravdu nechápu,“ podotýká Podešva. Společnost Droxi byla založena v roce 1995 a v současnosti provozuje v Česku 104 drogerií. Jejich počet v budoucnu hodlá navýšit až na dvě stovky. Firmu stoprocentně vlastní zahraniční fondy a investiční banky.

box:
Pracovní stůl lékárníka Klasická lékárna byla od 16. století souborem několika místností a pracovišť. Hlavní byla místnost výdejní a recepturní, pro kterou se vžilo označení oficína. V oficíně se nacházely regály - repositoria, na nichž byly umístěny nádoby s léčivy. Na příhodném místě byl umístěn pracovní stůl lékárníka, na němž připravoval léky pro pacienty - tára.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).