Menu Zavřít

Přebytek zahraničního obchodu vzrostl, dovoz klesl po dvou a půl letech

9. 7. 2012
Autor: profit

Zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem 23,1 miliardy korun, což bylo meziročně více o 9,6 miliardy korun. Vývoz v podle předběžných údajů vzrostl o 2,8 procenta a dovoz klesl o 1,1 procenta. Pokles dovozu statistici zaznamenali poprvé od prosince 2009. Oznámil to v pondělí Český statistický úřad.

Foto: Profimedia

Jakkoliv se jedná z pohledu vnější rovnováhy o pozitivní výsledek, pomalá tempa růstu exportů a importů jsou znakem hospodářského oslabování,“ komentoval dnes statistiky analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka se v květnu naplnila hrozba stagnace objemu českého vývozu. “Další měsíce mohou přinést i snížení celkového obratu zahraničního obchodu. Pokud navíc připočteme i vysokou základnu obratu zahraničního obchodu z druhé poloviny loňského roku, tak celkové snížení objemu zahraničního obchodu dostává zcela jasné obrysy,“ upozornil Novák.

Květnové meziměsíční snížení českého vývozu o 0,9 procenta lze podle předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda přičíst především zhoršení ekonomické situace na hlavních exportních trzích napříč celou eurozónou, přičemž významný vliv mělo zpomalení německé ekonomiky. “Ta je pro český export stále klíčová. I proto očekáváme, že v následujících měsících bude tempo růstu dále zpomalovat a i v meziročním srovnání se velmi pravděpodobně dočkáme poklesu, protože druhá polovina loňského roku byla z pohledu vývozu velmi silná,“ míní Grund.

Přebytek v květnu meziročně vzrostl zejména u strojů a dopravních prostředků o 3,5 miliardy korun, u průmyslového spotřebního zboží o 2,1 miliardy korun a u polotovarů a materiálů o dvě miliardy korun. Snížení schodku statistici zaznamenali například u potravin či minerálních paliv. Prohloubení deficitu v květnu vykázaly pouze chemické výrobky.

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků v květnu meziročně vzrostl o tři procenta, tedy o čtyři miliardy korun. Přírůstek zaznamenaly především silniční vozidla a výpočetní technika. Klesl vývoz telekomunikačních zařízení.

Naopak celkový dovoz strojů a dopravních prostředků v květnu meziročně vzrostl o 0,5 procenta, což odpovídá půl miliardě korun. Zvýšil se hlavně dovoz strojů a zařízení k výrobě energie a silničních vozidel. Pokles byl zaznamenán u dovozu telekomunikačních zařízení a elektrických přístrojů a spotřebičů. Dovoz ropy se snížil v hodnotovém vyjádření o 0,3 procenta a v naturálním vyjádření o 13,5 procenta. Dovoz zemního plynu byl v hodnotovém vyjádření o 16 procent vyšší a v naturálním vyjádření klesl o 10,2 procenta.

BRAND24

V lednu až květnu vzrostl vývoz o 8,8 procenta a dovoz o 3,9 procenta. Přebytek obchodní bilance v tomto období činil 141,6 miliardy korun, což představovalo meziroční zvýšení o 60,4 miliardy korun. Přebytek se zvýšil zejména u strojů a dopravních prostředků o 43,6 miliardy korun a polotovarů a materiálů o 10,7 miliardy korun. Prohloubil se naopak schodek obchodu s minerálními palivy o 4,3 miliardy korun.

Bilance zahraničního obchodu ČR se státy EU skončila v květnu přebytkem 59,3 miliardy korun, který byl meziročně o 3,6 miliardy korun vyšší. Se státy mimo EU vykázala bilance schodek 36,2 miliardy korun, jehož hodnota byla meziročně o šest miliardy korun nižší.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).