Menu Zavřít

Přebytek mléka drtí celé odvětví

26. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Mlékárny omezují výkupy mléka, jeho cena má jít stále dolů Zemědělci již uvažují, že budou mléko likvidovat. Stát navýšil prostředky na výkup přebytků této suroviny. Mlékárenství je pod tlakem dovozů, obchodních řetězců a silné koruny.Odvrátit na poslední chvíli krach se podařilo minulý týden zemědělcům - producentům mléka - na Rychnovsku.

Mlékárny omezují výkupy mléka, jeho cena má jít stále dolů

Zemědělci již uvažují, že budou mléko likvidovat. Stát navýšil prostředky na výkup přebytků této suroviny. Mlékárenství je pod tlakem dovozů, obchodních řetězců a silné koruny.

Odvrátit na poslední chvíli krach se podařilo minulý týden zemědělcům - producentům mléka - na Rychnovsku. Poté, co na počátku května jejich dosavadní odběratel, mlékárna Nutricie Opočno, vypověděl většinu smluv, se jim podařilo najít nové obchodní partnery. Zemědělci začnou dodávat mléko čtyřem jiným mlékárnám, například Tatramléku Hlinsko, které na jeho export dostanou dotaci ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). „Mléko neumíme prodat tak, aniž bychom během krátké doby nešli do bankrotu,“ vyjádřil se k omezení nákupu mléka ředitel mlékárny Nutricia Opočno Jan Chroustovský. Naznačil tak obecnou situaci na trhu s mlékem. Nutricia vypověděla smlouvy zemědělcům kvůli velkému nadbytku mléka na českém trhu a poklesu cen mlékárenských výrobků. Od začátku května firma vykupuje jen polovinu dosud odebíraného mléka. Druhou polovinu v objemu 70 000 litrů denně od zemědělců rovněž sváží, ale jeho osud je nejasný, protože mlékárna nemá způsob využití tohoto mléka. Dodavatelé Nutricie, kteří jsou sdruženi v odbytovém družstvu Podorlicko, hledali řešení. Zoufalou situaci chtěli řešit i zaorávaním mléka. Ředitel zemědělské společnosti Zea Rychnovsko Josef Dvořák označil současný stav na trhu trhu s mlékem za lividační. Firma dodávala Nutricii přes 10 000 litrů mléka denně. Na nezaplacené polovině dodávek denně ztrácí 40 tisíc korun. Nutricia zemědělcům alespoň nabídla, že jim mléko usuší nebo zpracuje na máslo. Zemědělci by si měli mlékárenské produkty pak sami prodávat. Pokud by Zea sušené mléko obchodovala sama, ztratila by na mléce přes polovinu ze státem garantované ceny.

Problém je celorepublikový

Podobná situace jako na Rychnovsku je také v jiných oblastech. Mlékárna Pribina Přibyslav vypověděla dodavateli - mlékárenskému odbytovému družstvu Mlecoop - denní odběr 40 000 litrů mléka. Výkup chce zastavit v létě. Tlak na snížení výkupních cen vyvíjejí i další zpracovatelské firmy. Jihlavské mlékárny, pátá největší mlékárna v ČR, již počátkem roku oznámila, že chce letos vykupovat mléko levněji. Vloni za litr mléka firma v průměru zaplatila 8,07 koruny. Cena mléka se podle ředitele Mlecoopu Vlastimila Kratochvíla nyní blíží ke státem garantovaným 7,60 Kč za litr. To proti loňsku představuje propad až 60 haléřů na litr. Pokud tato situace potrvá, budou zemědělci letos tratit na tržbách za mléko miliardu korun. Potíže s přebytkem produkce a poklesem cen mléčných produktů se nemile dotýkají všech, tedy zemědělců, odbytových mlékárenských družstev i mlékáren. „Situace je pro zemědělce tragická a řada podniků je na pokraji krachu,“ vyjádřil se již dříve na toto téma předseda jihlavské Agrární komory Antonín Lenikus. Podle něj zemědělci nemají žádnou komoditu, na které by mohli vydělat. Před třemi roky se za mléko například platilo 8,40 koruny.

Vývoz je velmi obtížný

Důvodem je podle odborníků přetlak suroviny i mlékárenských výrobků na domácím trhu způsobený vysokými dovozy. Domácí mlékárny jsou také pod tlakem obchodních řetězců a silné koruny. Z loňska navíc zůstaly zásoby zejména sušeného mléka a sýrů. Kvůli nízkým cenám na světových trzích nejde vyvážet mlékárenské produkty bez dotací. Státní podpora vývozu nestačí a neřeší plně přebytek domácí produkce, tvrdí ředitel Českomoravského svazu mlékárenského (ČMSM) Michal Němec. Pokles výkupní ceny bude navíc s největší pravděpodobností pokračovat. Například za první čtvrtletí, které nabízí ucelené výsledky, stouply meziročně importy mléka hlavně ze Slovenska. Narostly dodávky zahraničních sýrů a másla, jehož dovoz se zvedl za tři měsíce roku asi na 2700 tun proti zhruba 1000 tunám ve stejném období loni. Vysoké jsou rovněž dovozy jogurtů. Podle Milana Křivánka, tajemníka ČMSM, je současná cena tuzemského farmářského mléka vyšší než v Evropské unii, proto ani na společném evropském trhu není v tomto odvětví jednoduchá situace. „Zpracovatelé si uvědomují, že nízká cena mléka by mohla odradit zemědělce od produkce mléka, proto EU poskytuje zemědělcům kompenzace,“ připomněl Křivánek.

Bude pomoc státu dostatečná?

Podle ministra zemědělství Jaroslava Palase mlékárny nemají v současné době důvod nevykupovat mléko, protože SZIF zvýšil částku na krytí přebytků mléčných výrobků o 350 milionů korun. Podporu dostanou zejména podniky vykupující mléko, které odmítly jiné mlékárny. SZIP tak řeší třicetiprocentní přebytek mléka na trhu. Má na to vyčleněno 1,65 miliardy korun. „Musíme se s tím přechodným přebytkem poprat,“ vyjádřil se Jaroslav Palas. Dodal, že na stabilizaci mléčného trhu se budou hledat další prostředky.

Zájem mají Němci

Mlecoop, který kontroluje na tuzemském trhu zhruba 30 procent obchodu s mlékem, se snaží řešit situaci také prodejem českého syrového mléka německým příhraničním mlékárnám. Dodávky by měly začít nejdříve po vstupu České republiky do Evropské unie. Představenstvo odbytového družstva přistoupilo k jednáním se zahraničními mlékárnami s cílem zajistit členům odbyt mléka za cenu přes osm korun za litr. První jednání se uskutečnilo koncem února, kdy se setkali představitelé Mlecoopu se zástupcem německém mlékárny Müller se sídlem v Drážďanech. Výsledkem jednání má být prodej asi 300 tisíc litrů mléka denně ze severovýchodních a středních Čech do Německa. Drážďanská mlékárna chce surovinu svážet vlastní dopravou a platit stejnou cenu, jakou dostávají němečtí zemědělci.

Vývoj maloobchodních cen vybraných mlékárenských výrobků (Kč)

Výrobek 2001 2002 rozdíl index

Mléko polotučné trvanlivé karton (1 l) 11,80 10,57 -1,23 89,6

Jogurt ochucený smetanový (balení 150g), cena za 1 kg 39,02 41,03 2,01 105,2

Máslo čerstvé (balení 250 g, alum. folie), cena za 1 kg 81,64 81,17 -0,47 99,4

CONTENT24

Eidamská cihla (obsah mléčného tuku 45 %) cena za 1 kg 111,02 89,37 -21,65 80,5

ZDROJ: ČMSM

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).