Menu Zavřít

Přebytečné hotely

20. 11. 2009
Autor: Euro.cz

EURO light

DT24

Že letos české hotely nevzkvétají, je zjevné už po několika návštěvách kterékoli pražské hotelové lobby. Podle aktuální studie společnosti Deloitte o stavu evropského hotelového průmyslu je však situace opravdu dramatická. Deloitte dokonce tvrdí, že české hotely patří v rámci Evropské unie k nejpostiženějším.
Průměrný příjem na dostupný pokoj (RevPAR) se v českých hotelech za první tři čtvrtletí meziročně snížil o 26,9 procenta na 1126 korun (v EU tento ukazatel poklesl o 19 procent). Průměrná cena za pokoj klesla o 14,8 procenta na 2392 korun. Míra obsazenosti hotelových zařízení v ČR klesla na 55,3 procenta z 64,4 procenta za stejné období roku 2008. Průměrná obsazenost v Evropě činí 61,6 procenta.
Vedoucí partner Deloitte pro oblast cestovního ruchu Alex Kyriakidis za hlavní důvody poklesu označuje rostoucí nezaměstnanost, prasečí chřipku a silné euro.
Z evropských destinací pocítili nejsilněji pokles poptávky ve Španělsku, zejména kvůli nižšímu zájmu turistů z tradičních trhů – Británie, Německa a Francie. Zejména Britové dávali v uplynulé sezoně přednost domácí dovolené vzhledem k oslabení libry vůči euru.
Ochladnutí zájmu zahraničních turistů pocítilo samozřejmě i Česko – pokles činil 8,1 %. Naším hlavním problémem však je podle Deloitte nadbytek hotelových kapacit, a ten se nevytratí spolu s odezněním hospodářské recese. „Hotely budou muset pokračovat v úsporných opatřeních, orientaci na jiné zákaznické segmenty, například na domácí klientelu nebo návštěvníky z Asie,“ domnívá se partnerka Deloitte Diana Rádl Rogerová. Neradostné výhledy potvrzuje též Sedat Nemli, generální ředitel hotelu Kempinski Hybernská Prague, který je právě příkladem nově otevřeného hotelu a nedávno slavil roční výročí. Nemli konstatuje: „Pokles zájmu o Prahu je bohužel smutnou skutečností, a i když bychom všichni rádi doufali, že příští rok bude lepší, je více než pravděpodobné, že rok 2010 nebude výhledově o mnoho příznivější.“
Investoři do českých hotelů evidentně propadli nemístnému optimismu, řešit plně jeho následky však není v jejich silách. Kvůli hotelům se do světa obvykle nejezdí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).