Menu Zavřít

Prchavé nakouknutí?

5. 10. 2010
Autor: Euro.cz

EURO light

Ukijoe znamená „obrazy prchavého světa“. Jde o nádherné tisky z dřevořezů, které se ujaly v období kultury Edo, ale přetrvaly v japonské kultuře až do minulého století. A právě předvedením tradiční výroby tisků spolu s přednáškou byly 7. října zahájeny další Dny japonské kultury v Praze. Program je pestrý a potrvá až do 21. října.
„Určitě si na závěr nenechám ujít promítání animovaného filmu Čibi Maruko-čan, neboť na tomto snímku vyrostla celá generace Japonců, včetně mne,“ řekla týdeníku EURO plynnou češtinou Aja Murajama, nová ředitelka Japonského informačního a kulturního centra (JICC) v Hellichově ulici 1, kde proběhne většina „japanofilských“ akcí.
Národní galerii na Pražském hradě už dobyla ikebana – umělecké aranžování květin – již si mohli návštěvníci s donesenými květy a větvičkami sami ozkoušet díky uskupení Prague Sogetsu Study Group. Ti, kteří mají japonskou kulturu spojenou především s čajovým obřadem nebo kaligrafií, budou jistě osloveni přednáškami o čadó buddhistického mnicha Robina Heřmana (14. října), respektive odborníka na písmomalbu, jímž je René Skupý (15. října). Stavbu křehkých papírových origami osvětlí Čechům Hana Kotlářová (12. října).
A naopak ti, které více zajímají alkoholové radovánky a noční život v Japonsku, by si měli do svých notýsků zapsat podvečer 19. října – tehdy bude Michal Koža vyprávět nejen o tom, že Japonci popíjejí saké, ale že tuze milují i pivo, jež se často vyrábí z českých ingrediencí… Jak a kde taková přednáška asi skončí? Náprstkovo muzeum nachystalo ze svých sbírek expozici s názvem Gejša a samuraj (od 20. října), takže výprava do Žaponska, jak se zemi v 19. století říkalo, může být hmatatelnější. A nepůjde snad jen o prchavé obrázky.

***

CONTENT24

Foto: Martin Rychlík

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).