Menu Zavřít

Pražské bankovní pré

1. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Evropské bankovní a finanční fórum

BRAND24

Praha byla minulý týden opět plná bankéřů. Už podevatenácté hlavní město hostilo Evropské bankovní a finanční fórum, tentokrát na téma „asijská éra“, která prý brzy začne. Většina příspěvků byla prosta siláckých řečí, které byly ještě před několika lety na podobných akcích zvykem. Už když v úvodu vystoupil guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer se zamyšlením nad tím, že role centrálních bude pořád složitější, bylo jasné, že se i zbytek jedné z největších ekonomických konferencí u nás bude odehrávat v pokorném duchu. A to navíc Singer ještě stačil ohlásit škrty v rozpočtu ČNB.
„Ve veřejné sféře mzdy loni rostly, my v ČNB jsme je ale zmrazili. Letos budeme dále škrtat, a snížíme tak i úroveň platů. Snížení přitom bude nerovnoměrné. A omezujeme i všeobecné náklady o deset procent, což je součást toho, aby ČNB zůstala důvěryhodná,“ prohlásil guvernér. Přikyvoval mu nejdůležitější host letošního ročníku prezident federální banky v americkém St. Louis (jedné z dvanácti státních bank „velkého“ Fedu) James Bullard. Zároveň si Bullard neodpustil kritiku velkých bankovních skupin. Banky, které jsou takříkajíc „too big to fail“, podle něj dále vybízejí k morálnímu hazardu.
„Jsem znepokojen, že se tento problém zatím nepodařilo vyřešit. Co víc, od kolapsu Lehman Brothers v roce 2008 se finanční skupiny ještě rozrostly díky řadě fúzí a akvizic,“ prohlásil Bullard. Ještě zajímavější náboj získala konference druhý den, kdy byla na programu diskuse zabývající se etikou v bankovnictví. V konferenčním sále ČNB byl cítit souhlas, když igumen Filip (člen ruské ortodoxní církve a zároveň uznávaný makroekonom) promluvil o tom, nakolik krizi způsobil nedostatek společenské odpovědnosti bankéřů a firem. Někteří zástupci zahraničních bankovních skupin, jako JPMorgan nebo Raiffeisen, přiznali, že na tom opravdu něco bude.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).