Menu Zavřít

Pravý, nebo falešný?

17. 9. 2007
Autor: Euro.cz

S kontrolory nebo inspektory se setkáte prakticky na každém kroku. Mohou se přijít podívat téměř na cokoliv. Každý z nich na vás přitom vytáhne jiný doklad prokazující oprávněnost kontroly.

Průkazy kontrolorů S kontrolory nebo inspektory se setkáte prakticky na každém kroku. Mohou se přijít podívat téměř na cokoliv. Každý z nich na vás přitom vytáhne jiný doklad prokazující oprávněnost kontroly.

Na začátku září média informovala o falešném hygienikovi. Ten „kontroluje“ středočeské restaurace a obchody a uděluje pokuty v řádu tisíců korun. Prokazuje se přitom falešným průkazem neexistujícího úřadu – Státního hygienického úřadu Středočeského kraje. Nechal si dokonce vyrobit i razítko této „instituce“.

Jak se nedat napálit podobným podvodníkem? Pomoci by mohlo například poskytnutí vzorových dokladů veřejnosti. Díky nim by si lidé mohli snáze ověřit pravost dokumentů. Úřady a kontrolní instituce se však k otázce zveřejňování podoby jednotlivých služebních průkazů staví různě. Některé ukazují vzory přímo na svých webových stránkách, jiné pouze odkazují na jejich náležitosti stanovené zákonem, některé jejich podobu přímo tají v obavách před padělateli.

Policii ani celníka si nespletete

Mezi instituce, které služební průkazy zveřejňují, patří například policie a celní správa, městské dopravní podniky nebo Ochranný svaz autorský (OSA).

Celní správa představuje odznaky, průkazy i služební uniformy na internetových stránkách www.cs.mfcr.cz. Všechny potřebné informace s bohatým obrazovým doprovodem lze najít v sekci „Veřejná oznámení“.

Naopak stránky policie na doméně ministerstva vnitra (www.mvcr.cz/policie) tají podobu policejních stejnokrojů a služebních průkazů poměrně zdařile. Najít jejich fotografie se povedlo až díky vyhledávání na stránkách, a to v sekci Národní protidrogové centrály. Vedle vzorů nabízejí stránky ministerstva také databázi ztracených služebních průkazů.

Podobně vstřícný přístup ke zveřejňování služebních dokladů mají i instituce, jejichž kontroloři patří k těm nejneoblíbenějším: Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním umístil vzorový průkaz takzvaného obchodního zástupce přímo na své stránky, a to v sekci „Uživatelé“ – „Kontroloři/obchodní zástupci OSA“. Podle Matěje Záhorského se svaz doposud s případem falešného kontrolora nesetkal. „Byl však zaznamenán případ, kdy kontrolor, s nímž jsme ukončili pracovní poměr, použil nevrácený průkaz. Ani k tomu však nedošlo v rámci kontrolní činnosti,“ tvrdí Záhorský.

Naopak případů falešných revizorů v hromadné dopravě bylo v minulosti zaznamenáno několik. Zřejmě i proto velké dopravní podniky – pražský, brněnský a ostravský – shodně na svých webech o podobě odznaků a služebních průkazů kontrolorů informují. Na stránkách dopravních podniků v ostatních krajských městech naopak už většinou tyto informace chybějí.

„Čoika“ a zemědělci své průkazy tají

Úplně opačný postoj zastávají Česká obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Obě důležité kontrolní instituce uvádějí stejný důvod. Tím je především obava ze zneužití vzorů služebních průkazů. „Zveřejnění vzoru služebního průkazu inspektora ČOI považujeme za nejjednodušší návod k jejich padělání,“ vysvětluje mluvčí obchodní inspekce Miloslava Fléglová. Podle ní průkazy ČOI nemají dostatečný počet ochranných prvků, jako třeba občanské průkazy. „Proto by bylo padělání jednodušší, stačilo by vzor oskenovat a upravit,“ dodává.

Podle Pavly Burešové ze SZPI se i tato inspekce už setkala s falešným kontrolorem, který neoprávněně vybíral pokuty. Úřad na něj upozornil na webu a vybídl prodejce ke zvýšené ostražitosti. Přesto o zveřejnění vzorových průkazů ani neuvažuje. „V případě jakýchkoliv pochyb o pravosti inspektora doporučujeme okamžitě se telefonicky obrátit na místně příslušný krajský inspektorát,“ radí Burešová. Upozorňuje, že kromě služebního průkazu se musí inspektor SZPI prokázat také pověřením ke kontrole.

Vzory najdete ve Sbírce zákonů

Poslední skupinu tvoří organizace, které sice podobu průkazu samy nezveřejňují, ale ani ji nijak netají. Týká se to především živnostenských nebo finančních úřadů a hygienických stanic. Na jejich webových stránkách většinou vzory nenajdete. Protože je ale jejich podoba dána zákonem nebo vyhláškou, dají se vyhledat ve Sbírce zákonů na stránkách ministerstva vnitra (www.mvcr.cz/sbirka). Vedle zmiňovaných státních úřadů tak Sbírka nabízí také vzory průkazů pracovníků finančního analytického útvaru ministerstva financí, inspektorů Úřadu pro ochranu osobních údajů či zaměstnanců veterinární správy. Vyhledávání ve Sbírce je však komplikované, pokud nevíte, jak se daná vyhláška nebo prováděcí předpis jmenuje.

Podobu průkazu zaměstnance územního finančního orgánu stanovuje vyhláška. Jednotlivá finanční ředitelství ani finanční úřady však její podobu běžně nezveřejňují. „Vzor průkazu je k dispozici ve Sbírce zákonů,“ odkazuje tisková mluvčí Finančního ředitelství pro hlavní město Prahu Miroslava Bardonková. Patřičná vyhláška i se vzorem průkazu je pak k nalezení na stránkách ministerstva vnitra.

Podle Bardonkové se pražské finanční ředitelství s falešným kontrolorem ještě nesetkalo. A to i díky způsobu kontrol. „Pracovníci našich finančních úřadů kontrolují v naprosté většině případů ve dvojicích. Návštěvě navíc obvykle předchází písemné vyrozumění,“ vysvětluje Bardonková. Přesto má v případě pochybností daňový subjekt podle Bardonkové možnost obrátit se telefonicky na finanční ředitelství. Tam si pak může ověřit, zda průkaz daného čísla a na dané jméno úřad skutečně vydal.

Živnostenské úřady: zveřejňují jen některé

Podobná situace je u živnostenských úřadů. Také podoba průkazů jejich pracovníků je jednotně upravena speciální vyhláškou. Tu vydalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Postup při zveřejňování vzorů však u těchto úřadů jednotný není.

Například brněnský živnostenský úřad podle vedoucí právního oddělení Evy Chmelové vzory na webu nevystavuje. Naopak

živnostenský odbor radnice v prvním pražském obvodu se už několikrát s falešným kontrolorem setkal a v rámci varování zveřejnil i vzor průkazu.

Chmelová doporučuje, co dělat při podezření na nepravost dokladů kontrolora. Nejlepší je okamžitě zavolat na místně příslušný živnostenský odbor a zkontrolovat pravost průkazu podle jména i čísla.

Také průkazy „orgánů ochrany veřejného zdraví“, tedy především hygieniků, definuje zákon. Jednotlivé krajské hygienické stanice proto vzory nezveřejňují. „Opakovaně při výskytech falešných kontrolorů informujeme o tom, že vzory služebních průkazů jsou k dispozici ve Sbírce zákonů,“ tvrdí Božík Buchtela z právního oddělení Krajské hygienické stanice hlavního města Prahy. Buchtela přesto radí v případě pochybností kontaktovat příslušnou krajskou hygienickou stanici a totožnost kontrolora si ověřit.

Málo lákavým soustem je pro podvodníky zřejmě i Státní úřad inspekce práce. Ten se totiž ještě s falešným průkazem, respektive kontrolorem, nesetkal. Úřad zveřejňuje pouze čísla neplatných, tedy ztracených či odcizených průkazů. V budoucnosti se ale zveřejnění vzorů nebrání.

Kde hledat služební průkazy

Policie ČR – www.mvcr.cz/aktualit/sdeleni/2002/oznac_p.html

Obecní policie – www.psp.cz/eknih/1990cnr/tisky/t0416_00.htm

Celní správa – www.cs.mfcr.cz/CmsGrc/Verejna-oznameni/197-2001-vyhlaska-MF-stejnokroje.htm

Finanční ředitelství, úřady – www.mvcr.cz/sbirka/2005/sb177-05.pdf

Hygienické stanice – www.mvcr.cz/sbirka/2001/sb029-01.pdf

Úřad pro ochranu osobních údajů – www.mvcr.cz/sbirka/2005/sb003-05.pdf

Dopravní podnik

Praha – www.dpp.cz/index.php?q=cs/prepravni-kontrola

Brno – www.dpmb.cz/revize.asp

Ostrava – www.dpo.cz/jizdne/kontrola.htm

BRAND24

OSA – www.osa.cz/upload/prukaz.jpg

 Poznámka: Průkazy Státního úřadu inspekce práce, České obchodní inspekce a Státní zemědělské a potravinářské inspekce nejsou na internetu k dispozici.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).