Menu Zavřít

Právo a obnovitelné zdroje

26. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Životní prostředí

V současné turbulentní době mnoho developerů a investorů hledá nové příležitosti pro svou činnost a investice. Jednou z možností by mohly být investice do zařízení využívající obnovitelné zdroje energie (OZE). Primárním důvodem je finanční podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie.

Bezpečný projekt

V roce 2010 Česká republika přistoupila na podporu využívání obnovitelných zdrojů energie za účelem splnění cíle osmiprocentního podílu elektřiny vyrobené z OZE na její hrubé spotřebě. Podpora spočívá zejména ve stanovení výhodných výkupních cen elektřiny a režimu takzvaných zelených bonusů. A také v zavedení povinnosti provozovatelů distribučních soustav ohledně přednostního připojení zařízení využívajícího obnovitelné zdroje energie k distribuční síti a k výkupu takto vyrobené elektřiny. Výrobce si může zvolit, zda elektřinu nabídne k výkupu provozovateli distribuční soustavy za zvýhodněnou cenu, nebo ji prodá za cenu tržní, popřípadě sám spotřebuje a obdrží zelený bonus. Právě s ohledem na zajištěný odbyt elektřiny a garanci ceny, která je navíc každoročně indexována, se takový projekt jeví relativně bezpečný. Z hlediska nemovitostního práva se pak jeví zajímavými projekty výstavby fotovoltaických (slunečních) a větrných elektráren.

Výběr lokality

Pro obě zařízení je zcela klíčová lokalita s příhodnými klimatickými podmínkami, tedy s dostatečnou intenzitou slunečního svitu, respektive vzdušného proudění. A současně s blízkostí vhodného elektrického vedení. U větrných elektráren dále přistupuje nutnost dostatečné vzdálenosti od obydlí s ohledem na hlukové limity.
Po vytypování lokality vhodné z hlediska technických parametrů nastává pro developera období administrativních a právních bojů o projekt. Nejprve je nutné získat souhlas obce, v jejímž katastru je projekt připravován. Zejména u větrných elektráren projekt často naráží na odpor občanů. Poté následuje v případě větrných a větších fotovoltaických elektráren proces posuzování vlivu projektu na životní prostředí (EIA) a v mnoha lokalitách nezbytná změna územního plánu. V mezidobí je nutné vyjednat s vlastníky pozemků podmínky budoucího prodeje, eventuálně nájmu či věcného břemene. Jelikož například fotovoltaické panely mají životnost zhruba dvacet až 30 let, je nutné v případě nemožnosti odkupu pozemků uzavřít dlouhodobou smlouvu nájemní či o časově omezeném věcném břemeni, což může být i úspornější. Pak následuje územní a stavební řízení se všemi nutnými studiemi, vyjádřeními a souhlasy. A pokud se podaří zajistit financování, lze zahájit proces výstavby ukončený připojením na distribuční síť, zkušebním provozem a kolaudací. Praktické zkušenosti ukazují, že celý proces může trvat tři až šest let.

BRAND24

Zajímavá investiční příležitost

V případě fotovoltaických zařízení se také nabízí instalace panelů na plochy střech či integrace přímo do budov, což ale limituje velikost zařízení. Není však nutné řešit některé uvedené problémy s pozemky. Taková instalace může být i celkově levnější, pokud například kompenzací za umístění zařízení je pro vlastníka budovy dohoda o dodávkách elektřiny za lepších než tržních cenových podmínek – s ohledem na zelený bonus. Je samozřejmě zcela nezbytné prověřit statiku budovy, nosnost střechy a možnosti její údržby po osazení panelů. V těchto případech je z právního hlediska pro investora vhodné uvažovat o zřízení věcného břemene na umístění takového zařízení a dobře právně ošetřit odpovědnost za údržbu a opravy střechy.
S ohledem nejen na rostoucí důraz na udržitelný rozvoj a klesající zásoby fosilních paliv, ale i na technologický pokrok, budou obnovitelné zdroje energie určitě hrát v budoucnu stále větší roli. Již v současnosti však vzhledem k jejich podpoře představují zajímavou investiční příležitost, která je navíc spojená s pozitivními vlivy na životní prostředí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).