Menu Zavřít

Právníci se mobilizují

12. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Velké kanceláře chtějí proniknout do České advokátní komory

Velké advokátní kanceláře se rozhodly pro nebývalý krok. Spojily své síly a před říjnovou volbou do řídících orgánů České advokátní komory (ČAK) vytvořily společnou kandidátku. Chtějí mít větší vliv na rozhodování komory. Seznam nominantů do představenstva, kontrolní rady a kárné komise má týdeník EURO k dispozici od důvěryhodného zdroje, který si nepřál být jmenován.
„Již delší dobu si některé „velké“ advokátní kanceláře uvědomují, že by bylo užitečné, aby se více zapojily do činnosti regulátora trhu. Zdálo se nezbytné, aby zástupci tohoto segmentu trhu měli možnost hovořit o tématech, která je zajímají,“ říká Martin Šolc, partner z advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík (KŠB).
To potvrzuje i Iva Chaloupková, tisková mluvčí ČAK a uvádí, že komora tento krok vítá, protože velké kanceláře k větší aktivitě už vyzývala. Jména kandidátů, které má komora již k dispozici, však odmítla zveřejnit. Podle ní není výjimkou, že se objeví společné i individuální kandidátky. „Vše se však rozhodne až na sněmu,“ zdůrazňuje. Loni se podle ní sněmu, který volí tři zmíněné orgány, účastnilo 1300 advokátů, letos se očekává větší zájem. Do představenstva komory se volí jedenáct členů a pět náhradníků, kontrolní rada má 44 a kárná komise 83 členy. Orgány se volí na čtyři roky. Až po sněmu probíhají jednání o předsedovi a místopředsedech.
Do představenstva nominovaly velké kanceláře tři právníky, mezi nimi například Vladimíru Glatzovou, zakládající partnerku advokátní kanceláře Glatzová & Co. Zdroj z prostředí právních kanceláří uvedl, že Glatzová by byla do představenstva ČAK vhodnou kandidátkou. „Vladimíra Glatzová na to má schopnosti, je charismatická a současně velmi ambiciózní,“ uvedl zdroj z advokátní kanceláře, která na seznamu nefiguruje. Zároveň dodal, že by bylo třeba, aby ČAK byla slyšet stejně hlasitě jako další profesní organizace – Notářská komora ČR a více spolupracovala s legislativní radou vlády. Glatzová nepopřela, že je mezi kandidáty, ale odmítla se k záležitosti dále vyjádřit.

Velcí mají vlastní témata Podle Šolce se jedná o celosvětový trend. Podle něj v mnoha zemích vznikl v určité době stav, kdy se regulátor věnoval více samostatně praktikujícím advokátům a problémům velkých, mezinárodně orientovaných kanceláří příliš nerozuměl. „Při činnosti velkých kanceláří vznikají dost specifické otázky, například etika postupu při významných veřejných zakázkách,“ vysvětlil. Proč se velké advokátní kanceláře chtějí zapojit do vedení ČAK právě teď, podle Šolce nijak nesouvisí s finanční krizí. „Odmyslím-li si, že někdo může mít v době krize teoreticky trochu více času zajímat se o věci profesní a veřejné, situace na trhu s nominací podle mne vůbec nesouvisí. Jedním z mnoha motivů může být i to, že současný předseda již na funkci nekandiduje, a proto se dá očekávat podstatnější obměna orgánů,“ uvedl.
Zaznívají však i o poznání radikálnější hlasy, že malé kanceláře se velkým mstily u advokátních zkoušek nebo v kárných komisích. Šolc to však popírá a tvrdí, že o rivalitě velkých a malých kanceláří nic neví. Podle Chaloupkové se jedná spíše o emocionální reakce těch, kteří byli třeba právem vyloučeni kárnou komisí z ČAK.

BOX
Společná kandidátka velkých advokátních kanceláří

Představenstvo
Glatzová & Co.: Vladimíra Glatzová
Allen & Overy: Mikuláš Touška
PRK Partners: Robert Němec

Kontrolní rada
Allen & Overy: Jan Täubel
Baker & McKenzie: Libor Basl
Brzobohatý Brož & Honsa: Jiří Němec
Clifford Chance: David Koláček
Glatzová & Co.: Martin Dančišin
Havel & Holásek: Daniel Zejda
Kocián Šolc Balaštík: ???
PRK Partners: Robert Němec
Salans: Alena Bányaiová
Schoenherr: Martin Kubálek
Squire, Sanders & Dempsey: Petr Slach
Weinhold Legal: Milan Polák
White & Case: nenominuje

BRAND24

Kárná komise
Allen & Overy: Prokop Verner
Baker & McKenzie: Karin Konstantinovová
Brzobohatý Brož & Honsa: František Honsa
Clifford Chance: Emil Holub
Glatzová & Co.: Jiří Sixta
Havel & Holásek: Daniel Uličný
Kocián Šolc Balaštík: ???
PRK Partners: Václav Bílý
Salans: Petr Kotáb
Schoenherr: Veronika Odrobinová
Squire, Sanders & Dempsey: Magda Pokorná
Weinhold Legal: Ivan Sagál
White & Case: Ivo Janda

Pramen: týdeník EURO

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).