Menu Zavřít

Pravda.ru: Referendum, Rusko a Západ

19. 3. 2014
Autor: ČTK

V omračující přehlídce arogance, pokrytectví a totálního pohrdání demokratickou volbou odmítají Evropská unie a její loutkář za oceánem uznat svobodné a férové krymské referendum. Při 85procentní volební účasti vyjádřilo 96,9 procenta voličů vůli připojit se k Rusku. Může ten signál být vůbec ještě jasnější?

Proč Západ nedokáže přijmout demokratickou volbu? Zahraniční politiku Západu nelze pochopit, pracujete-li s hodnotami jako logika, soudržnost, důvěryhodnost, etika. Lze jí ovšem porozumět, jestliže si uvědomíme, že je zcela ovládána a vlastněna nejrůznějšími lobby tahajícími za nitky svých politických loutek.

Ovládají americký Kongres i prezidenta a také všechny vrstvy klientelistického systému EU. Rozdíl mezi západní a ruskou politikou je prostý – jedna je ilegální, ignoruje mezinárodní právo a stojí a padá s cynickou manipulací s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, zatímco druhá respektuje mezinárodní právo, je koherentní, logická a především etická.

SME: Hlavně potichu?

Pavol Hrušovský ještě předtím, než oznámil, že ve druhém kole podpoří Andreje Kisku, vyslovil otázku, která dnes trápí nemálo voličů: Kdo jste, pane Kisko? Vysloužil si za to kritiku, že trhá partu a nahrává Ficovi. Část voličů ale skutečně vyjadřuje pochybnosti, zda je popradský podnikatel správnou protiváhou jednobarevné vládě. Je to pro ně nečitelný pan Nikdo, prázdná nádoba, kterou poradci nedokázali naplnit ničím jiným než dokola opakovanými frázemi.

Kritický přístup je pochopitelný. Zatímco u části voličů může Kiskova politická nepolíbenost vzbuzovat naděje, že bude jiný než „tradiční politici“, stejná vlastnost přináší i řadu otázek. Ano, Fico by v případě výhry ovládl tento stát ještě více než dosud. Kisku si čtvrtina lidí vybrala jako člověka, který se mu má postavit. Pokud Kiska prohraje, nebude to pro Slovensko dobrá zpráva. Ale to neznamená, že musíme přistoupit na všeobecné mlčení. Kiskovi potenciální voliči mají právo na pochybnosti. A je na něm, aby je přesvědčil, že nejsou oprávněné.

The Daily Telegraph: FIFA musí uklízet

Rozhodnutí fotbalové asociace FIFA uspořádat mistrovství světa v roce 2022 v Kataru se od počátku topí v kontroverzích. Sílí podezření, že celý proces schvalování pořadatelské země byl zkorumpovaný. Whistleblower přišel s informací, že úplatky se nabízely přímo členům řídicího výboru FIFA. Asociace nařčení odmítla a není ani ochotna podstoupit vyšetřování, jež by mohlo případné nepravosti odhalit.

Přitom podezření mají dost pevný základ. Jack Warner, bývalý viceprezident FIFA, dostal těsně poté, co Katar vyhrál, více než milion dolarů od firmy vlastněné bývalým katarským fotbalovým funkcionářem. Jestliže šéfovi FIFA Seppu Blatterovi nevadí rozhořčení fanoušků, jimž korupce špiní sport, který milují, měl by věnovat pozornost lidem, kteří sedí na penězích. Je čas, aby hlavní sponzoři mistrovství jako Coca-Cola, Visa a Adidas vstoupili do hry a požadovali po asociaci zásadní úklid.


Čtěte také:

Romancov: Čísla krymského referenda jsou buď zázrak, nebo manipulace

BRAND24

Překvapení se nekonalo, spojení Krymu s Ruskem podpořila většina voličů

Fico ve finále prezidentské volby sází na náboženskou kartu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).