Menu Zavřít

Praha kopíruje Brusel

13. 12. 2007
Autor: Euro.cz

VGP

Nabídka akcií na pražské burze se rozšířila o „listy“ developerské společnosti VGP, která je třetím největším tuzemským provozovatelem logistických a skladových areálů. Ve stejnou dobu jako v Praze, tedy v pátek 7. prosince, se s cennými papíry firmy začalo obchodovat na bruselském trhu Euronext. VGP upsala nové akcie za 50 milionů eur. Zhruba čtyři pětiny investorů tvořili nynější akcionáři s rodinami a přáteli. Původně chtěla firma získat od investorů až třikrát více, vzhledem k negativní náladě, jež panuje na burzách, ale od plánu ustoupila. Výkonný ředitel v Belgii registrované společnosti Jan Van Geet slibuje, že od roku 2009 budou akcionáři dostávat dividendy.
„Vývoj akcií společnosti na burze je výrazným způsobem limitován nízkým objemem emise a malými objemy obchodů, a to především na pražském trhu, kde nebyl zařazen do systému SPAD, ale jen do kontinuálního obchodování,“ říká Karel Potměšil, analytik společnosti Cyrrus. Patrick Vyroubal, analytik Atlantik FT dodává, že pokud jde o vývoj firmy z hlediska hospodářských výsledků, lze v následujících letech očekávat relativně silnou expanzi firmy, což by se mělo projevit i na jejím hospodaření. „V budoucnu VGP nevylučuje novou emisi akcií pro financování dalšího růstu,“ říká Vyroubal.
Minulé pondělí se na pražské burze obchodovalo jen s 52 kusy akcií, které posílily o více než šest procent na 435 korun. A i v dalších dnech uplynulého týdne posílily. „Tento vývoj byl v souladu s vývojem v Bruselu, který bude pro titul v budoucnu patrně rozhodující,“ domnívá se Karel Potměšil.

BRAND24

+ GRAF:
Vývoj akcií VGP na pražské burze

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).