Menu Zavřít

Praha klesla v žebříčku nejdražších nákupních tříd světa

22. 9. 2010
Autor: profit

Česká metropole klesla ve světovém žebříčku nejdražších nákupních tříd na 27. místo z loňské 22. příčky. Pražští obchodníci přesto platí stále o desítky procent vyšší nájmy než v Bratislavě, Budapešti a ve Varšavě.

Autor: Jakub Stadler

BRAND24

Na Příkopě a na Václavském náměstí platí obchodníci ročně v průměru 1971 eur, tedy asi 49 tisíc korun za čtvereční metr. Nájmy jsou téměř stejné jako loni. „Cena za pronájem se drží stále vysoko, obchodníci dnes už ale nejsou ochotni přeplácet tržní nájemné, jak tomu bylo v minulosti,“ uvedl v pražské kanceláři Cushman & Wakefield Jan Kotrbáček. Za poslední rok v centru Prahy zahájil prodej například obchodní dům s módou Van Graff, restaurace Nordsee nebo další kavárna Starbucks. „Dnes jednáme s několika dalšími značkami, které chtějí otevřít svůj vlajkový obchod v centru Prahy,“ dodal.

Největší nájmy platí v letošním roce obchodníci opět v New Yorku, kde čtvereční metr v nejdražších ulicích stojí ročně kolem 400 tisíc korun. Druhý je stejně jako před rokem Hongkong, na třetí místo poskočilo Tokio. Za uplynulých dvanáct měsíců nájemné vzrostlo nebo zůstalo beze změny ve dvou třetinách z 59 zemí, které firma v průzkumu sledovala.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).