Menu Zavřít

Praha, Houston a zpět

1. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Nejsem řezník, tvrdí nový finanční ředitel ČEZ

Od 1. ledna 2008 nastupuje na post finančního ředitele Martin Novák. Oznámila koncem loňského roku elektrárenská Skupina ČEZ. Toť vše. V doplňujících informacích, krom strohého popisu předchozí kariéry, ČEZ nic zajímavého neuvedl. Snad jen to, že Novák působí ve firmě od roku 2006 a za dobu svého působení snížil počet firemních účtáren. Kdo je tedy nový finanční ředitel?

Ne lobbista, ale daňař.

Novák splňuje na první pohled všeobecné domněnky, jak by měl finanční ředitel velkého koncernu vypadat. Usedlejší typ, který se zkoumání účtů a finančních toků věnuje snad i ve svém volném čase. „Nesmysl, zdání klame. Je to společenský, zábavný a velmi příjemný člověk,“ tvrdí jeden z Novákových kolegů.
Finanční ředitel ČEZ začal kariéru ve společnosti Price Waterhouse, když tam v roce 1993 nastoupil do pozice daňového asistenta. Po dvou letech působení ve firmě složil zkoušky na daňového poradce. „Poté jsem se rozhodoval, zda si vybrat mezi poradenstvím a 'opravdovým byznysem'. Tedy oblastí, kde se staráte jen o jednoho klienta a ne o desítky firem, kdy mnohdy ani nevíte, jak konkrétní případ skončil. Zda klient opravdu přijal vaše rady,“ tvrdí Novák. V roce 1996 se rozhodl kývnout na nabídku společnosti Česká rafinérská, kde dosedl na post daňového manažera.
O vládnutí nad firmou se tehdy dělili čtyři vlastníci: Unipetrol, Agip, Shell a Conoco, kteří mezi s sebou neměli ideální vztahy. „Určitě to byla zajímavá práce. V prostředí, kdy žádný z podílníků nezmůže sám o sobě nic - ani ten největší -, se naučíte, že s každým musíte citlivě vyjednávat. Naštěstí mi do daní příliš nemluvili, protože pro ně to byl až moc malý detail,“ upozornil Novák. Ve firmě odpovídal krom jiného za účetnictví a reporting. To, jak tvrdí, bylo s ohledem ke skutečnosti, že Česká rafinérská měla čtyři akcionáře, občas složité. „Každý z nich měl jiné potřeby a požadavky. Někdo chtěl výkazy v češtině a dle tuzemského účetnictví, další zase v angličtině. Nakonec jsme skončili s mezinárodními účetními standardy, ať si je každý překonvertuje do podoby, do jaké potřebuje,“ vzpomíná Novák.

Kariérní změna.

Zásadní zlom v jeho kariéře nastal v roce 2001. Jednotliví akcionáři České rafinérské si již dříve mezi sebe rozdělili vliv nad chodem jednotlivých částí firmy. Mimo jiné společnost Conoco dohlížela na finance, tedy na Novákův obor. „Dostal jsem nabídku, zda bych nechtěl v Conoku působit jako finanční ředitel pro střední a východní Evropu. To byly v pojetí firmy čtyři země - Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko,“ vzpomíná Novák. Dle informací týdeníku EURO dostal nabídku i proto, že se zástupcům americké firmy líbilo, jakým stylem pomohl prosadit změnu v zákoně o spotřební dani. „Ano, byl to jeden z mých úkolů, ale čistě technická záležitost,“ souhlasí. České rafinérské se podařilo prosadit, aby se spotřební daň v Česku neplatila z tuny pohonných hmot, ale z tisíce litrů. „Produkce České rafinérské byla těžší, a tudíž více zatížena daní než dovoz těchto produktů ze zahraničí,“ vysvětlil Novák. Za lobbistu se však nepovažuje. „Byla to spíš odborná diskuse s ministerstvem financí a celní správou. Co se stane v politické rovině, jsem již nikterak neovlivňoval,“ zdůvodnil.

Z rafinerií do Houstonu.

Ale zpět k jeho kariérnímu postupu. Nabídku Conoka přijal. Její součástí byla i podmínka, že stráví několik měsíců ve firemní centrále. V květnu roku 2001 tak v americkém Houstonu začal v centrále Conoka pracovat na postu finančního manažera pro celosvětovou konsolidaci a controlling. „Měl to být standardní rok a půl, kdy jsem si měl projít všechny konsolidační procesy, měsíční analýzy a reportingy, a to nejen pro americkou komisi pro cenné papíry, statistický úřad, ale i další státní instituce,“ tvrdí. Jen několik týdnů po jeho nástupu do centrály však americká firma oznámila svou největší akvizici za posledních několik let - nákup společnosti Gulf Canada.
„Fúze s Conokem docela zahýbala,“ přiznává Novák. Navíc na konci roku 2001 začala účetní aféra společnosti Enron. Sídlo energetické firmy bylo z Novákovy kanceláře takřka na dohled. Problémy Enronu vyvolaly lavinový efekt v podobě nových zákonů a následně i vyšších požadavků na zkvalitnění firemních reportingů. Všechny zprávy pro americkou komisi pro cenné papíry se mírně rozrostly, ze dvaceti stránek bylo čtyřicet, z padesáti sto.

Nejdřív Enron, pak fúze.

„Nastala velká honička. Usedl jsem de facto na normální manažerský post, který ve firmě stále existuje. Nikomu jsem nekoukal přes rameno, naopak řídil tým lidí a hodně se naučil, “ tvrdí Novák. A dodává: „Když se řekne finanční konsolidace a goverment reporting, tak to nezní jako adrenalinová záležitost, ale tehdy to určitě byla. A aby toho nebylo málo, v době kdy zkrachoval Enron, což se projevilo ještě větším nárůstem požadavků na kvalitu reportingu, Conoco rozhodlo o svém sloučení s firmou Phillips“. Vznikla tak třetí největší rafinerská firma v USA, ConocoPhillips. „Najednou nás bylo dvakrát tolik, museli jsme spojit dohromady dvě firmy, dvě kultury, každou z jiné zeměpisné lokace. Jednu z Houstonu, druhou z Oklahomy,“ vzpomíná Novák na konec roku 2001.

Směr Londýn.

Na jaře roku 2002 se přesunul do druhé centrály společnosti, Londýna. Výrazně posílil, na post manažera pro plánování, jenž měl ve firmě na starosti celý neamerický svět. Do něj patřila nejen Evropa, ale i Asie a Pacifik. „Pro oblast rafinerií a benzinových stanic, těžba ropy měla svoji zvláštní a samostatnou linii,“ vysvětlil Novák. V září 2002, krátce poté, co vedení ConokaPhillips schválilo jím navrhovaný rozvojový plán pro neamerickou oblast, se Novák přesouvá do Prahy. Tentokrát jako finanční ředitel koncernu pro střední a východní Evropu. Poněkud kariérní propad, může někdo namítnout.
Novák s tím však nesouhlasí. „Rozhodoval jsem se mezi tím, zda budu řídit sice celosvětově, ale jinak hodně úzký specializovaný úsek, nebo naopak velet firemním financím v celém regionu. To první bych dlouhodobě dělat nechtěl, chci mít trošičku širší záběr, i když to samozřejmě byla dobrá zkušenost,“ konstatoval Novák. S postem finančního ředitele pro střední a východní Evropu společnosti ConocoPhillips počítal v původních plánech. „Včetně toho, že to vezmu přes Houston a Londýn zpět do Prahy. Vrátím se jako někdo, kdo bude znát lidi na druhé straně oceánu, že když mi někdo z Ameriky zatelefonuje, budu vědět, o koho se jedná. A hlavně i proto, že se mi v Praze líbí,“ tvrdí Novák. Na postu finančního ředitele společnosti ConocoPhilips pro střední a východní Evropu působil další čtyři roky, tedy do roku 2006. Kromě jiného sloučil firemní finanční oddělení v ČR, na Slovensku, Polsku a Maďarsku do pražské centrály. A jak upozorňuje, hlavní důvod nebyl ten, že v české metropoli bydlí: „To samozřejmě není na závadu, ale hlavní důvod byl ten, že jsme potřebovali najít lidi kvalifikované ve finanční oblasti, kteří zároveň hovoří několika jazyky.“

Laso z ČEZ.

Počátkem roku 2006 však přišla nabídka z elektrárenského koncernu ČEZ. Tu Novák přijímá a v březnu téhož roku nastupuje jako ředitel úseku účetnictví. Ani tohle nebyl dle Nováka kariérní sešup. Sice přiznává, že pozice v ConokuPhillips, kdy odpovídal za celý region, byla skvělá, ale zároveň i poněkud nudná. Důvodů je několik. Zaprvé čím větší firma, tím větší počet jednotlivých úrovní řízení, kterým se musí manažer zodpovídat. A ještě klíčovější: ConocoPhillips v posledních letech notně utlumilo své investice v regionu střední a východní Evropy. „Takže se z toho stalo spíše provozování majetku než starost o další firemní růst. Rutina, na kterou jsem si připadal příliš mladý. Kdybych chtěl dosáhnout na vyšší post, musel bych odjet do zahraničí, jenže mně se v Česku líbí.“ opakuje Novák. I proto se rozhodl kývnout na nabídku ČEZ. „Za necelý rok se nám podařilo zvýšit rychlost reportování na pražskou burzu. Dříve jsme byly mezi posledními, teď jsme mezi prvními firmami. Vytvořili jsme centrum, které vede účetnictví ostatním firmám ze skupiny. V době, kdy jsme tuto novinku zaváděli, hrozilo, že v případě neúspěchu ČEZ třeba měsíc nikomu nebude schopen platit faktury. Vše jsme ale dobře naplánovali a k ničemu takovému nedošlo, “ popisuje Novák některá opatření, která zavedl jako šéf úseku účetnictví. ČEZ tak ušetřil několik desítek milionů korun. A může uspořit i větší částky. Od ledna je totiž finančním ředitelem firmy.

BRAND24

Znatelnější úspory?

„Z mé současné pozice mohou být úspory ještě signifikantnější. Třeba při shánění levnějších půjček, nebo naopak při investování volných prostředků. Rovněž do mých kompetencí spadá i projekt Štíhlá firma,“ tvrdí Novák. Projekt Štíhlá firma však neznamená nic jiného než další zeštíhlení počtu zaměstnanců v ČEZ. Novák říká: „Určitě ale nejsem nějaký řezník. Když přijdete jako krizový manažer do firmy, která se potápí, musíte samozřejmě rychle jednat a některá rozhodnutí mohou být bolestná. To není případ ČEZ. Firma funguje, stačí zlepšovat některé mírně neefektivní oblasti. Jsem zastánce toho, že je nutné si vše dopředu dobře rozmyslit, nesmí to ale trvat dlouho.“

CV
Martin Novák (37) vystudoval VŠE v Praze a svou kariéru začal jako daňový poradce v Price Waterhouse v roce 1993. Odtud přešel do České rafinérské, kde pracoval v letech 1996 až 2001, naposledy ve funkci Controller - Zástupce finančního ředitele. Následujících pět let působil ve společnostech Conoco v Houstonu a ConocoPhillips Londýně, v letech 2005 až 2006 jako finanční ředitel firmy pro střední a východní Evropu. Od roku 2006 pracuje v ČEZ jako ředitel úseku účetnictví. Od 1. ledna letošního roku povýšil na post finančního ředitele elektrárenské společnosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).