Menu Zavřít

Práci v České republice hledá téměř desetina Slováků

11. 1. 2012
Autor: profit

Z každých sta lidí ze Slovenska, kteří si v roce 2011 hledali práci, jich devět uvedlo, že si práci kromě Slovenska hledají i v České republice. Vyplývá to z databáze pracovního portálu Profesia.sk.

Foto: Profimedia.cz

V České republice je totiž podstatně nižší nezaměstnanost než na Slovensku. Lidé jsou proto ochotni za prací odejít, aby si zaměstnání našli. Nejčastěji si práci za hranicemi hledají lidé v kategoriích s níže kvalifikovanými pozicemi, jako jsou doprava, spedice, logistika, výroba, automobilový průmysl.

Zajímavostí je, že do České republiky je ochoten odejít vysoký počet lidí do informačních technologií nebo do vrcholového managementu, o které je zájem i na Slovensku,“ řekla Zuzana Lincová, Country Manager společnosti Profesia CZ .

Kategorie, kde zejména jsou lidé ochotni odejít za prací

Zdroj: Profesia.sk

BRAND24

Jít pracovat do České republiky už není jen doménou nízko kvalifikovaných zaměstnanců, ale i odborníků. V pořadí zájmu o práci v České republice za první desítkou následuje kategorie informačních technologií. Tvoří 8 procent z těch, kteří uvádějí, že chtějí odejít pracovat do České republiky. “Z celkového počtu informatiků ze Slovenska hledajících si v roce 2011 práci až 12 procent ve svých životopisech uvádí, že jsou ochotni odejít za prací do Česka,“ řekla Lincová.

Zajímavé je také postavení vrcholových manažerů. Lidem v této kategorii dělá práce v sousední zemi ještě menší problém. Z celkového počtu vrcholových manažerů ze Slovenska si práci zároveň v České republice hledá až 15 procent. Další informace o práci cizinců v ČR naleznete na serveru Profesia.sk.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).