Menu Zavřít

Prachonoš a lyžníci

27. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Revoluce v organizačním výboru: Neumannová střídá Kumpošta

Soumrak nad zlatým dolem s miliardovými dotacemi a marketingovými právy. Tak by se dala nazvat deprese, která ovládla minulý čtvrtek večer poslední dvě patra libereckého paláce Syner, kde sídlí Organizační výbor mistrovství světa v klasickém lyžování Liberec 2009. Slunce pomalu zapadalo za Ještěd a lidé z týmu prezidenta Romana Kumpošta, který právě dostal kopačky od pětičlenné valné hromady, narychlo vyklízeli kanceláře. Z třiadvaceti členů výboru jich na protest dalo výpověď patnáct.

Sbohem a kytičku.

Řada z nich na chodbě před přihlížejícími novináři prorokovala, že po odchodu generálního sekretáře, finančního ředitele, manažera ubytování, manažera skokanského areálu, manažera běžeckého areálu, manažera PR komunikace a manažerky týmu dobrovolníků má mistrovství namále. „Poslední sbohem“ stálo na kytici s černou stuhou, kterou tým věnoval na rozloučenou svému šéfovi. Ten neskrýval rozladění. „Je to naprosto bezprecedentní zásah politiky do nezávislého občanského sdružení, a to je strašně nebezpečné pro celý český sport,“ komentoval Kumpošt fakt, že byl obětován kvůli podmínce ministerstva školství uvolnit požadovaných dalších 700 milionů korun na mistrovství jenom v případě výměny prezidenta. Chvíli na to u výtahu mlčky míjel olympioničku Kateřinu Neumannovou, která ho na přání ministryně Dany Kuchtové přijela vystřídat ve funkci. I nová prezidentka po svém zvolení mluvila o konci jedné éry. „Paní ministryně mě požádala, abych udělala maximum pro to, aby se zprůhlednil a projasnil tok peněz mezi ministerstvem a městem Liberec,“ zdůraznila. A odhodlaně dodala, že personální výpadek hodlá vyřešit rychle, v případě nedohody s bývalým managementem dokonce i za pomoci úředníků z ministerstva školství.

BRAND24

Katka nic nezaručuje.

Spíš než na zprůhledňování se totiž Neumannová bude muset zaměřit na časový skluz příprav. Situace na budovaných sportovištích je kritická. Chybějící peníze zcela zastavily práce na rozestavěném skokanském areálu na Ještědu (vázne i výstavba ubytovacích zařízení), zpoždění je zhruba dvouměsíční. Už minulý čtvrtek ráno - po středečním rozhodnutí vlády uvolnit sedmisetmilionovou injekci - bylo sice zakonzervované staveniště opět předáno stavbařům, ale reálně hrozí, že do zimy nebude hotovo. „Areál teď nemá tribunu ani osvětlení, výtah pro skokany ani chlazení, “ líčí odstupující manažer skokanských můstků Libor Stejskal. Přitom už příští rok v lednu a únoru se mají na Ještědu jako jakási generálka uskutečnit světové poháry. Ohrožen je však i samotný šampionát. „Budu dělat všechno, aby se to stihlo, ale jestli je to reálné, na to nejsem schopna odpovědět,“ odmítla dát Neumannová záruku, že akce nemůže zkrachovat. „Naskakuji do finále, takže není to jenom na mně, je to na tom, co už tady bylo uděláno. Samozřejmě nemohu mít plnou odpovědnost za to, v jakém stavu je příprava šampionátu,“ zdůraznila nová šéfka organizátorů. Zprůhledňovací požadavek Kuchtové chce splnit v první řadě povoláním auditorské firmy, která by měla už v nejbližších dnech provést kontrolu hospodaření. „Nutné je však bezproblémové předání materiálů předcházejícími lidmi,“ dodala.

Kumpošt slibuje dohru.

„Nepřátelské převzetí“ organizačního výboru pod taktovkou ministerstva školství může ještě Neumannové zkomplikovat život. Kumpošt zvažuje právní důsledky celé kauzy, za níž vidí zájem lobbistických skupin kolem ministerstva školství a manažera Neumannové Josefa Jindry. Vadí mu totiž, že byl odvolán z prezidentské funkce formou vyloučení z občanského sdružení (pro novou předsedkyni pak hlasovali tři z pěti členů valné hromady - zástupci lyžařského svazu Lukáš Sobotka s Norbertem Pelcem a primátor Liberce Jiří Kittner, zdrželi se Kumpošt a radní Libereckého kraje Petr Doležal). „Přes můj dotaz mi nebyly sděleny jakékoli důvody,“ stěžuje si exprezident. Deník Sport přišel navíc s informací, že Mezinárodní lyžařská federace FIS, s níž bývalý šéf libereckých organizátorů udržuje už sedmnáct let těsné kontakty, uvažuje o možnosti jmenovat Kumpošta jakýmsi svým hlavním koordinátorem MS v Liberci - čímž by se z Neumannové stala de facto jeho podřízená. Rozhodnutí by mohlo padnout už v září. „Můžete se mě zeptat za měsíc,“ odpověděl Kumpošt na otázku týdeníku EURO, jestli by roli „supervizora“ přijal. „Jakákoli vazba vůči libereckému šampionátu v tuto chvíli skončila a jestli někdy nějaká bude, bych teď nechtěl předjímat,“ uzavřel Roman Kumpošt.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).