Menu Zavřít

PPF bance loni vzrostl zisk na rekordních 1,3 miliardy

17. 5. 2016
Autor: Euro

PPF bance stoupl v roce 2015 čistý zisk meziročně o 595 milionů na 1,295 miliardy korun. Jde o nejvyšší zisk za dobu existence banky. Všem bankám v Česku stoupl loni podle dat ČNB souhrnný čistý zisk meziročně o 3,6 miliardy na 66,9 miliardy korun.

„Podařilo se nám zisku dosáhnout navzdory složité situaci na stagnujícím českém bankovním trhu, který je charakteristický nízkými úrokovými sazbami, nárůstem konkurence, přebytkem likvidity a poklesem marží,“ komentoval výsledky generální ředitel banky Petr Jirásko.

Čistý úrokový výnos banky poklesl meziročně o 18 procent na 1,74 miliardy korun. Pokles je rovnoměrný jak u úrokových výnosů, tak u nákladů a souvisí s vývojem úrokových sazeb. Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly v roce 2015 o deset procent na 253 milionů korun.

Celková aktiva banky dosáhla loni 103,08 miliardy korun. Mírný pokles objemu bilanční sumy o pět procent souvisí s řízením pasiv ke konci roku. Objem úvěrů klientům stoupl loni o desetinu na 25,8 miliardy korun. Hlavním zdrojem financování zůstaly vklady klientů, které ke konci roku klesly na 59 miliard korun. Tento pokles byl kompenzován nárůstem závazků z dluhových cenných papírů, za kterým stojí zejména růst objemu depozitních směnek.

PPF banka je součástí mezinárodní investiční skupiny PPF. Držitelem 92,96 procenta akcií banky je PPF Group N.V., podíl 6,7 procenta drží Hlavní město Praha. Banka se zaměřuje zejména na poskytování finančních, investičních a poradenských služeb vybraným klientům a na privátní bankovnictví. Mezi její klienty patří především finanční instituce, střední a velké podniky s českým kapitálem a subjekty komunální sféry.

Nepřehlédněte rozsáhlý rozhovor týdeníku Euro s šéfem České spořitelny:

Největší problémy? Hazard a porno, říká šéf spořitelny

Šéf České spořitelny Tomáš Salomon.

Čtěte dále:

Kellner s Křetínským kupují doly a elektrárny Vattenfallu

BRAND24

O2 za první čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 16 procent

ČNB kontroluje J&T Banku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).