Menu Zavřít

Pozvánky 2

5. 1. 2012
Autor: Euro.cz

Společnost

OD 3. LISTOPADU 2011 DO 4. BŘEZNA 2012

Veselí kostlivci Výstava Veselí kostlivci představuje lidové obřady a slavnosti Mexika, ve kterých se odráží lidové náboženství spojující křesťanské a domorodé předkřesťanské prvky. Zaměřuje se na obřady, které se konají v podzimních a zimních měsících a jsou spojeny s náboženskými svátky, jako jsou dušičky, Vánoce, tři králové a masopust. Obřady, které se vztahují ke křesťanskému církevnímu roku, jsou na výstavě srovnány s obdobnými i rozdílnými lidovými obřady odehrávajícími se ve stejném období v Česku. Prostřednictvím sbírkových předmětů jsou zdůrazněny rozdílné i shodné momenty lidové mexické a české obřadnosti. Vyplývá z nich, že Mexiko je Česku přes velkou vzdálenost a veškerou exotičnost v řadě ohledů blízké.

OD 4. DO 29. LEDNA

Výstava Pavla Mrkuse
Expozice v českém prostředí poměrně neznámého, v zahraničí však stále úspěšnějšího autora Pavla Mrkuse v Domě pánů z Kunštátu představí soubor nových videoprojekcí s tématem modelování fiktivních vesmírných krajin a jejich mentální rekognoskace. Pavel Mrkus je absolventem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a na přelomu tisíciletí dlouhodobě působil jako vysokoškolský pedagog v japonské Toyamě. Tam se také utvářel jeho svébytný vyjadřovací jazyk, který kombinuje využívání sofistikovaných digitálních technologií se snahou o zprostředkování duchovních impulzů vycházejících ze západní evropské tradice i východní spirituality.

OD 11. DO 14. LEDNA

Přednášky Ericha von Dänikena
V budově Národního muzea v Praze vystoupí od 19 hodin hvězda světových záhad Erich von Däniken, tentokrát s přednáškou na téma Nevyřešené záhady ve světě. Stejné vystoupení se uskuteční 12. ledna ve Zlíně a 13. a 14. ledna v Brně. Přednáška bude tlumočena do českého jazyka.

OD 12. LEDNA DO 14. ÚNORA

Výstava Toulky po údolích a horách Švýcarska
Velký zájem Čechů o Alpy inspiroval Rakouské kulturní fórum v Praze k organizování akcí, jejichž cílem je zprostředkovat veřejnosti poznatky a informace o životě v alpském regionu. Cyklus Alpy pokračuje v Rakouském kulturním fóru v Praze výstavou Toulky po údolích a horách Švýcarska. Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 12. ledna 2012 od 18 hodin. Výstavu prezentuje Rakouské kulturní fórum v Praze ve spolupráci se Švýcarským velvyslanectvím v Praze a Galerií výtvarného umění v Ostravě. Přístupná bude vždy od pondělí do pátku od 10 do 13 a od 14 do 16 hodin.

BRAND24

14. LEDNA

Prague Ballet Gala 2012
Praha se stane opět centrem světového baletu. Sedmý ročník Prague Ballet Gala představí světové hvězdy slavných baletních souborů a divadel (Bolshoi Ballet, Royal Ballet of Flanders, Dutch National Ballet nebo Ballet National de Cuba). Špičkoví umělci seznámí diváky s technickou bravurou ve stylu klasiky, neoklasiky a současného tance. Repertoár vychází z nových i tradičních baletních děl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).