Menu Zavřít

Pozvánka: Struny podzimu zkrášlí hvězdná Dianne Reeves

10. 11. 2010
Autor: profit

Světoznámé legendě a čtyřnásobné držitelce Grammy Dianne Reeves bude na festivalu Struny podzimu sekundovat Pražská komorní filharmonie.

Foto: festival Struny podzimu

Již příští týden naplní pražské Kongresové centrum v Praze sytý, podmanivý hlas jazzové divy Dianne Reeves. Zakončení jubilejního patnáctého ročníku festivalu Struny podzimu by mohlo jen stěží mít větší lesk a noblesu, než jakého se mu dostane v podobě vystoupení této zářící hvězdy současné jazzové scény. Závěrečný koncert přehlídky proběhne 21. listopadu 2010 a Dianne Reeves svým repertoárem připomene jinou nezapomenutelnou jazzovou královnu, Sarah Vaughan.

Poctu zpěvačce s jedním z nejúžasnějších hlasů 20. století složila Dianne Reeves již v roce 2002 albem nazvaným The Calling. A budou to právě skladby jako Fascinating Rhythm, Obsession nebo Lullaby of Birdland, které si na sklonku listopadu budou moci v živém provedení vychutnat i návštěvníci pražského koncertu. Za zmíněné album získala Dianne Reeves jednu ze svých dosavadních čtyř cen Grammy.

BRAND24

Exkluzivně doprovodí Dianne na Strunách podzimu také Pražská komorní filharmonie. Tu připraví a následně bude řídit skladatel, aranžér a uznávaný kapelník Martin Kumžák, který je široké veřejnosti známý především svým angažmá na úspěšných muzikálech či populární soutěži Star Dance.

Byť se Dianne Reeves věnuje i vážné hudbě, soulu či gospelu, proslula především jako jazzová vokalistka navazující na odkaz největších zpěvaček žánru, jakými byly Billie Holiday, Ella Fitzgerald nebo právě Sarah Vaughan. Spolupracuje s nejvýznamnějšími jazzovými hudebníky a symfonickými tělesy (Wynton Marsalis, Chicago Symphony Orchestra či Berlínská filharmonie) a také se špičkovými producenty, mj. s legendárním Arifem Mardinem, jenž například produkoval počiny britské skupiny Bee Gees nebo amerických jazzových zpěvaček Norah Jones a Arethy Franklin. Bližší informace o festivalu naleznete na webových stránkách www.strunypodzimu.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).