Menu Zavřít

Pozor po dovolené na neřízenou iluzi za jízdy

18. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Podle posledních výzkumů dospěli vědci k šokujícímu zjištění, že dnešní pracující člověk štvaný vlastní ekonomickou zodpovědností je víc stresován Vánocemi a dovolenou než hodně nepříjemným pracovním jednáním. Snadno se to přitom odrazí na stylu jízdy.

Pohled psychiatra

Jak se něčemu podobnému ubránit, popisuje psychiatr Jan Cimický.

* Na dovolenou se přeci všichni přes rok těší a jak to, že potom je to pro většinu z lidí taková psychická zátěž?

I na dovolenou je třeba se adaptovat. To trvá v zahraničí třeba i tři dny. A naopak zase poslední dva tři dny před odjezdem nastupuje obava a stres z toho, co bude následovat po návratu do práce.

* Co může následovat?

Vítání a dotazy, jak jsem se u moře měl, ne? To snad. Ale docela určitě tam bude zlý šéf a jízlivá kolegyně. Každý člověk umí více či méně anticipovat stres ještě před jeho skutečným vznikem.

* Může se to projevit při řízení?

Pravidelně se tak stává. Stačí se vcítit do budoucího konfliktu, představit si nějaký nepříjemný výstup a ve snaze o únik z toho snadno řidič podvědomě udělá při předjíždění myšku, a nehoda je blíž než jindy.

* Jak proti tomu bojovat?

Materiálně i vlastním vědomím.

* Konkrétně, prosím.

Budu mít v autě, ale třeba i na pracovišti po ruce nějakou oplatku nebo bonbon, abych zajistil dostatek krevního cukru. A pak také samozřejmě dostatek tekutin. Ve vedrech posledních týdnů navíc všem řidičům doporučuji víc zastávek.

* A ta duševní opatření?

Velmi snadné na uvolnění stresem napjaté mysli je třeba kazeta se známými písničkami. Ideální je, když se stresovaný člověk přiměje zpívat nebo alespoň si pobrukovat.

* Jako že přijde na jiné myšlenky?

Zpěvem uvolní spodní čelist podvědomě stresem zaťatou a odstraní tak hmatatelný projev stresu, naštvání, podrážděnosti.

BRAND24

* A jde to i v autě?

Auto je právě na tohle ideální. V autě nejste v kanceláři, kde byste se asi před kolegy rozpakovali narazit si na hlavu walkmana a dvacet minut si zpívat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).