Menu Zavřít

Pozor na zaměstnávání manželů!

6. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Nečekanou odpověď jsme dostali z ministerstva práce a sociálních věcí na náš článek v minulém čísle Profitu. To, co původně vypadalo „jen“ jako další mezera či nejasnost v novém zákoníku práce, je prý úmyslem. Nový zákoník tedy obsahuje podstatnou změnu ohledně zaměstnávání manželů.

Už od ledna 2007 tak firmy mohou snadno nechtěně porušit zákon, protože tato změna je jim prakticky neznámá.

„Nový zákoník práce stanoví, že pracovněprávní vztah nemůže BÝT mezi manžely. To je zásadní rozdíl proti dosavadní úpravě, podle které pracovněprávní vztah nemůže VZNIKNOUT mezi manžely. Znamená to, že po 1. lednu 2007, kdy by měl nabýt účinnosti nový zákoník, nemůže pracovněprávní vztah mezi manžely existovat, a to ani ten, který byl uzavřen před 1. lednem 2007. Tento pracovněprávní vztah musí být po tomto datu ukončen. Pokud by byl tento vztah uzavřen, jednalo by se o neplatný právní úkon, protože by byl v rozporu se zákonem,“ uvedla na dotaz Profitu Ludmila Tomandlová, ředitelka odboru pracovněprávní legislativy a kolektivního vyjednávání ministerstva práce a sociálních věcí.

Zopakujme si ještě další důležité informace z článku právníka Richarda W. Fettera v minulém čísle Profitu:

Současný zákoník práce zakazuje, aby manžel přijal do pracovního poměru svou manželku (či opačně). Stejný zákaz se vztahuje i na dohodu o práci konané mimo pracovní poměr. Zákaz ale platí jen pro „vznik“ pracovněprávního vztahu, nikoliv pro jeho trvání. Týká se tedy osob, které jsou již manželé v době, kdy smlouvu nebo dohodu uzavírají.

Pokud však osoby mezi sebou nejdříve sjednaly pracovněprávní vztah, v němž jeden z manželů vystupuje jako zaměstnavatel a druhý jako zaměstnanec, a teprve poté uzavřely sňatek, nemůže tato skutečnost automaticky znamenat skončení pracovněprávního vztahu. Podnikatelova budoucí manželka z řad pracovníků jeho firmy tedy může i po sňatku zůstat jeho zaměstnankyní.

Nový zákoník s účinností od 1. ledna 2007 formuluje příslušný zákaz odlišně. Paragraf 318 poněkud kostrbatě stanoví, že „pracovněprávní vztah nemůže být mezi manžely“. Zákaz je tedy širší než dosud. Dopadá nejen na uzavření pracovněprávního poměru mezi již existujícími manžely, ale i na situaci, kdy se z dosavadního zaměstnance teprve manžel(ka) stane.

Ani v novém zákoníku však není existence manželství mezi zaměstnavatelem a zaměstnankyní uvedena jako důvod k rozvázání již existujícího pracovně-právního vztahu. Zákoník nestanoví, jakým způsobem a kdy má pracovní poměr mezi manžely skončit.

Uvedené omezení - jak podle současného, tak podle nového zákoníku práce - se nicméně týká jen osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů - fyzických osob.

BRAND24

Zákaz totiž nebrání tomu, aby manžel přijal svou manželku do pracovněprávního vztahu například v obchodní společnosti, v níž sám působí ve funkci statutárního orgánu - například pokud je jednatelem společnosti s ručením omezeným. Pracovní poměr nebo „dohoda“ jsou pak sjednány nikoliv mezi manžely, nýbrž mezi obchodní společností a jedním z manželů.

Manžel se může účastnit na podnikání druhého manžela též jako takzvaná spolupracující osoba, společník obchodní společnosti a podobně.

Zajímají nás vaše názory!Jak se vám líbí nová podoba Profitu?Jaký je váš názor na konkrétní témata, o kterých píšeme? Čím by měla nová vláda začít zlepšovat podnikatelské prostředí? Co vám komplikuje vaše podnikání a co vás naopak potěšilo? Pište nám na e-mail profit@profit.cz nebo reagujte přímo pod konkrétním článkem na www.profit.cz!
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).