Menu Zavřít

Pozor na přátelské viry na Facebooku

28. 5. 2012
Autor: Euro.cz

sociální sítě

BRAND24

Sociální síť Facebook si opět užívá pozornosti kyberzločinců. Prostřednictvím chatové služby rozesílají pod hlavičkou existujících přátel nejčastěji odkazy na „vtipná“ videa, jež ale nejsou tím, čím se zdají. „Pokud jste někdy někdo dostal zprávu od kamaráda v nejčastějším znění ,Hi, how are you?‘“ bacha na to. Může jít o hackera, který zásobuje zavirovanými videi, tak si s ním nepište jako já,“ varuje své přátele jedna z uživatelek Facebooku.
Podobné zprávy se čas od času na síti objevují, teď před nimi varuje i výrobce antivirů, společnost Eset.
Odkazy uživatele přesměrují na stránky napodobující videoportál YouTube, z falešného webu si má uživatel nejprve stáhnout přehrávač Flash, který je ve skutečnosti zamaskovaným trojským koněm. Tento vir pak smaže legitimní antivirus uživatele a nainstaluje falešný, ale podobný, což může majitele počítače zmást. „Českého uživatele by měl varovat již fakt, že s ním například jeho český kamarád zničehonic komunikuje anglicky,“ tvrdí Róbert Lipovský, malwarový analytik společnosti ESET. Pokud se náhodou hacker trefí do anglicky mluvících facebookových přátel ze zahraničí, je dalším varováním odkaz na internetové adresy složené pouze z čísel.
Dle statistických dat ESET ThreatSense.Net se hrozba nejčastěji šíří na Ukrajině, která zabírá 39procentní podíl, Česko je ve výskytu této hrozby mezi ostatními zeměmi na šesté pozici. Podobně agresivně se trojský kůň šíří na Slovensku, jež je na páté příčce.
Nemusí ovšem jít jen o odkazy na videa pro pobavení. Kyberzločinci využívají také senzacechtivosti spojené se zatím nevyjasněným úmrtím zpěvačky Amy Winehouseové či nedávné norské tragédie. Podle firmy Websense Security Labs se hrozbě vystavilo přes milion uživatelů hledajících informace o útoku Andrease Breivika a přibývali rychlostí jeden za vteřinu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).