Menu Zavřít

Pozdní baroko na prodej

24. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Severočeská obec Milčeves leží zhruba šest kilometrů jižně od Žatce. Na jejím západním okraji se nachází zajímavý pozdně barokní zámek, který je však v současnosti zchátralý a potřebuje rekonstrukci.

Zámek Milčeves

Zámek v Milčevsi je patrová budova obdélníkového půdorysu. Fasádu má členěnu nárožními lizénami (ozdobnými pruhy) a mezipatrovou římsou. Nad hlavním vstupem je mansardová stříška na toskánských sloupech a nad patrem barokní štít. K západnímu průčelí přiléhá trojosý rizalit (výstupek) s vnějším dvouramenným schodištěm. U zámku je zbytek zahrady s altánkem.

Stav objektu ale není příliš dobrý. Budova má sice opravenou střechu a na jedné straně novou fasádu, zbytek je však zchátralý. Současní majitelé, manželé Holí, dokončení rekonstrukce neplánují a rozhodli se raději zámek prodat. Cena je necelých 5,5 milionu korun.

Vzestup a pád tvrze

Ves Milčeves se poprvé připomíná roku 1318, kdy byla v držení drobných vladyků. Roku 1415 vlastnil část obce s tvrzí Machek z Milčevsi a druhá část patřila postoloprtskému klášteru. V období husitské revoluce zabrali Milčeves žatečtí měšťané, pro účast na vzpouře proti Ferdinandovi I. jim však byla roku 1547 zkonfiskována.

Panství získal královský rychtář Bohuslav z Michalovic. Po jeho smrti roku 1575 byla ves rozdělena na tři díly, z nichž největší získal syn Kryštof. Obec byla později připojena ke Krásnému Dvoru a v letech 1637 a 1647 ji vypálili a vydrancovali Švédové.

Noví majitelé, Černínové z Chudenic, už zpustlou tvrz neobnovili a kousek od ní si koncem 18. století postavili jednoduchý pozdně barokní zámek s dvorem. Torzo původního sídla stálo v centru vsi až do 80. let minulého století. Jeho pozůstatky zanikly teprve roku 1984.

POPIS OBJEKTU

název: zámek Milčeves

  • * místo: Milčeves u Žatce kraj: Ústecký adresa: č. p. 1 typ: zámek stav: chátrající využití: žádné kult. památka: od roku 1958 nabízí: Avareal.cz cena: 5,499 milionu Kč kontakt: www.avareal.cz Zbytkový statek statkem**

Nový zámek byl v průběhu 19. století upravován pro bytové účely vrchnostenských úředníků. Milčeves patřila až do první pozemkové reformy v roce 1919 k černínskému panství Krásný Dvůr a poté se stala takzvaným zbytkovým statkem (vyvlastněným dvorem).

BRAND24

Roku 1945 se zámek dostal do majetku Státního statku v Podbořanech a začalo jeho rychlé chátrání. Nebyl v něm sice přímo ustájen dobytek, do údržby se ale neinvestovalo a objekt ztrácel na hodnotě.

Změna nastala po roce 1989, kdy přešel zámek do soukromého vlastnictví. Proběhly nejnutnější opravy, na celkovou rekonstrukci ale zajímavá památka stále čeká. V budoucnu by mohla sloužit například rekreačním či průmyslovým účelům, vše ale záleží na novém majiteli.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).