Menu Zavřít

Požár uhašen. Zatím

19. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Novým ředitelem bude Ondřej Černý

Krize v pražském Národním divadle skončila. Nová ministryně kultury Helena Třeštíková se minulé pondělí rozhodla akceptovat doporučení výběrové komise, aby se ředitelem první české scény stal Ondřej Černý. Pro dosavadního šéfa Divadelního ústavu se vyslovilo čtrnáct z patnácti komisařů, jeden se hlasování zdržel. „Leitmotivem mého působení v Národním divadle by mělo být rozdělení Národního divadla na autonomní organizační jednotky, které společně vytvoří jakousi kvaziholdingovou strukturu,“ plánuje Černý ve své koncepci, s níž přesvědčil komisi.
Prvním úkolem Černého však bude překonat rozkol, který mezi umělci „Zlaté kapličky“ nad Vltavou vznikl po zářijovém odvolání bývalého ředitele Daniela Dvořáka tehdejším ministrem Martinem Štěpánkem. Jako kontroverzní vnímali někteří z umělců i působení dočasně jmenovaného ředitele Jana Mrzeny, který odvolal šéfa opery a Dvořákova spolupracovníka Jiřího Nekvasila. Zatímco činoherce Štěpánkův zásah popudil, opera, balet, sbor i orchestr jej spíše podporovaly.
„Situace v divadle je polarizovaná a složitá, vynasnažíme se ji však každopádně řešit,“ připustila ministryně Třeštíková ještě před výběrem Černého. Spory ale provázely i samotné výběrové řízení. Vadila nejen překotnost, s níž bylo vyhlášeno a vyhodnoceno, ale třeba i složení komise, neboť někteří z komisařů volili před šesti lety Dvořáka.
Rozpaky budil i malý výběr uchazečů. Nejvážnějším Černého protikandidátem byl dočasný šéf Mrzena; komisaři dále vybírali mezi operním pěvcem Leem Marianem Vodičkou, uměleckým manažerem Martinem Zoubkem a mediálním poradcem Vladimírem Kučíkem. Ten dokonce podal proti průběhu řízení stížnost. Vadilo mu, že komise Černému uznala dvacetistránkovou koncepci, ačkoli jednou z podmínek bylo předložit text desetistránkový. Přesto komise předčasně vyloučila z řízení jen manažera Milana Mercla.
Zatím se zdá, že Třeštíkové i Černému se podaří rozkol v divadle zvládnout. Ačkoli ministryně dodnes odmítá Štěpánkův vyhazov Dvořáka jakkoli komentovat, umělecké složky první scény Černého angažmá a hlavně vůli k dialogu vesměs vítají. Nadějně výsledek řízení komentoval i divadelní teoretik Vladimír Just. „Je to nejlepší ze špatných řešení,“ uvedl pro Českou televizi.
Krize končí, ale budoucnost „Zlaté kapličky“ pod vedením Ondřeje Černého tak jasná není. Novým šéfem opery bude dvaatřicetiletý režisér Jiří Heřman - očekává se méně premiér s větším důrazem na kvalitu. Definitivně každopádně končí Dvořákova éra experimentů a nákladných projektů, vyvažovaných finančně úspěšnými ověřenými „kasaštyky“. Příteli bývalého ministra kultury Pavla Dostála srazily vaz loňské kontroly vyslané ministrem Vítězslavem Jandákem, které zjistily špatné hospodaření. Mimo jiné se ukázalo, že Dvořák dovážel ze západoevropských regionálních scén do Prahy za velké peníze tamní inscenace, přičemž tamtéž získával osobní scénografické zakázky.
Zatím se neví, jaký vliv bude mít Černého odchod na Divadelní ústav. Loni v lednu se totiž spekulovalo, že by se tato instituce transformovala ve státní agenturu zastřešující export českého umění do světa. V jejím čele měl podle informací týdeníku EURO stát Vladimír Darjanin, někdejší generální komisař české účasti na světové výstavě v Aiči. (haš)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).