Menu Zavřít

Povolenkami proti zdražení proudu

15. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Fotovoltaické elektrárny

BRAND24

Nečasův kabinet pokračuje ve válce proti solárním elektrárnám a růstu cen elektřiny. Vláda minulý týden rozhodla, že hrozbu dramatického zdražení proudu v příštím roce omezí zavedením srážkové daně za elektřinu vyrobenou ze solárních elektráren. Nárůst cen elektřiny hodlá kabinet kompenzovat i prodejem emisních povolenek. V letech 2013 až 2020 by příjmy z prodeje emisních povolenek měly dosáhnout zhruba devadesáti miliard korun. Původně stát počítal s tím, že je poskytne firmám gratis.
A je tu i další opatření, které má zabránit přehnanému rozmachu v budování slunečních elektráren v Česku; vzroste totiž platba, kterou hradí investoři za to, že půda, na které jsou stavěny fotovoltaické zdroje, je vyjmuta ze zemědělského fondu.
Přesné detaily vládního protisolárního balíku, který má pomoci zmírnit skokové zdražení elektřiny pro koncové spotřebitele, nejsou známy. Očekávané skokové zdražení je zapříčiněno prudkým rozvojem fotovoltaických elektráren, a tím i vyšším příspěvkem na výkup elektřiny vyrobené z těchto zdrojů. Konkrétní propojení jednotlivých představ mají ministerstva financí, obchodu a průmyslu, životního prostředí a ministerstvo pro místní rozvoj doladit a propočítat do 20. října. Poté by měla dostat definitivní podobu příslušná novela zákona o obnovitelných zdrojích.
Energetický regulační úřad před časem varoval, že kvůli prudkému rozmachu solárních elektráren vzroste cena elektřiny v příštím roce zhruba o dvanáct procent a pro firmy asi o sedmnáct procent. Nová vládní opatření by dle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka měla snížit avizované zdražení elektřiny v příštím roce tak, aby se vešlo do deseti procent. Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy ČR ale tvrdí, že české podniky jsou schopny z vlastních sil utáhnout zdražení proudu do pěti procent.
Zdá se, že největším nepřítelem Nečasova kabinetu jsou solární elektrárny. Vláda již koncem září schválila novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů. Pokud ji schválí parlament a podepíše prezident republiky Václav Klaus, od března příštího roku přestane stát podporovat výstavbu fotovoltaických elektráren postavených na volných plochách. Dle informací týdeníku EURO ale definitivní verze novely ještě není hotová kvůli velkému počtu námitek vzešlých z připomínkového meziresortního řízení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).