Menu Zavřít

Povinné prohlídky

2. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Po přečtení článku o povinných lékařských prohlídkách (Profit č. 21/2008) mám doplňující otázku: Jak můžu donutit zaměstnance, aby absolvoval prohlídku, pokud už je u nás zaměstnán?

Jana Bedrnová

Jestliže zaměstnanec neabsolvuje předepsanou prohlídku (či se jí nepodrobí ve lhůtě stanovené právním předpisem), nesmíte mu dovolit výkon pracovní činnosti, k níž je potřeba kladný výsledek prohlídky. Pokud zaměstnanec přesto neuposlechne, můžete mu dát výpověď, protože nesplňuje předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce.

Jaroslav Novotný právník

Máme smlouvu s lékařem v blízkosti pracoviště, ale zaměstnanec chce povinnou prohlídku absolvovat u svého běžného praktického lékaře v místě trvalého bydliště. Musím na to přistoupit?

čtenář z Kolína

CONTENT24

Pokud máte závodního lékaře, musí zaměstnanec absolvovat předepsané prohlídky u tohoto lékaře (to se týká jen zákonem stanovených prohlídek, nikoliv běžných nemocí, předepisování léků a podobně). Také pokud závodní lékař pošle zaměstnance na odborné vyšetření, musí je pracovník absolvovat v zařízení určeném závodním lékařem.

Jaroslav Novotný právník

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).