Menu Zavřít

Pošťák na dotace

6. 6. 2012
Autor: Euro.cz

Průhledný tendr, nebo nevysoutěžená cesta přes Českou poštu? Státní fond zvažuje, jak zadá velkou IT zakázku

Pokutu šest set tisíc korun od antimonopolního úřadu zaplatil Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začátkem letošního roku za to, jak zadával v minulosti zakázky na obsluhu informačního systému. Výtkám, že společnosti SAP každoročně přihrával práci odměňovanou stovkami milionů korun bez regulérní soutěže, se fond bránil. Uhrál aspoň třetinovou slevu z původní devítisettisícové sankce.
Malý trest za staré hříchy, které jdou za exministrem zemědělství Jaroslavem Palasem (ČSSD), přišel v pravý čas. Státní fond by se měl totiž co nejdříve rozhodnout, jak vyřeší dodávku systému na příští léta. A přitom nebude riskovat, že do Česka nepřitečou z Bruselu desítky miliard korun v agrárních dotacích.

Od vnitra k polím

Už na sklonku minulého roku SZIF hlásil, že společně s resortním ministerstvem zpracovává podklady pro chystané výběrové řízení, které by mělo být vypsáno v průběhu letošního roku. Vyhlášení tendru, ve kterém by měl fond vysoutěžit co nejvýhodnější podmínky, ale není jisté. Na ministerstvu vedeném Petrem Bendlem (ODS) se totiž uvažuje o tom, že významný agrární fond využije služeb nového státního „ajťáka“ – České pošty. Nový byznys poště přihrála letos v dubnu vláda, když jí předmět činnosti rozšířila o kompletní IT servis pro veřejnou správu. Kabinet očekává, že organizace státní a veřejné správy využitím služeb pošty ušetří. A agrární fond se znovu obejde bez otevřené soutěže.
Šéf ICT divize na České poště Tomáš Ječný se ale zatím k zakázce od agrárního fondu příliš nehlásí. „Usnesení vlády je jedna věc. Vím, že na ministerstvu a fondu o této možnosti reálně uvažují. Nyní analyzujeme, co by to znamenalo,“ říká Ječný. Jasnější odpověď slibuje za měsíc. Pošta nyní přednostně plní zadání od ministerstva vnitra a předpokládalo se, že v první fázi by u toho mělo zůstat.
Poštovní „ajťáci“, kteří mají především na starost datové schránky a obnovují projekt KIVS (Komunikační infrastruktura veřejné správy), by zakázkou od SZIF vstoupili do neznámého agrárního prostředí. Jejich adaptaci by jim vůbec neulehčil skluz, který na půdě EU nabrala příprava nové dotační politiky. Očekává se, že detailní pravidla budou známá na poslední chvíli a informační systém je bude muset vstřebat v šibeničním čase. Fond tedy zatím může rozsah prací formulovat jen obecně.

Nejsme na zelené louce

Současný šéf agrárního resortu Bendl, který způsob oslovení příštího dodavatele IT služeb oficiálně posvětí, je v jiné situaci než Palas před devíti lety. Tehdy bylo Česko krátce před vstupem do EU a hrozilo, že nepřipravený fond nedostane z Bruselu ani euro. Před průšvihem ho zachraňovala firma SAP, které Palasovo ministerstvo s odkazem na časovou tíseň zadalo půlmiliardovou zakázku bez tendru. Nakonec z toho vznikla devítiletá spolupráce (a příští rok bude desetileté výročí), na kterou si SAP rozhodně nemůže stěžovat. Ročně dostával od fondu kolem šesti set milionů za provoz a rozvoj systému. Teprve v posledních letech se platby po okleštění některých zadání výrazněji snížily. Letos má SZIF firmě zaplatit přes tři sta milionů korun.
S informačním systémem pro nové programovací období, tedy na roky 2014 až 2020, nemusí SZIF začínat na zelené louce. A ani by neměl, doporučuje mu podle informací týdeníku Euro společnost Deloitte. Pro fond analyzovala možnosti, jak co nejefektivněji připravit a provozovat informační systém v příští sedmiletce. Přitom by se měla snížit náročnost jeho údržby, a tím i každoroční náklady.
„Analýzu fond obdržel poslední květnové pondělí. Na jejím základě připraví materiál pro poradu ministra a poté, co se rozhodne, zahájíme práce pro výběr poskytovatele,“ popisuje další postup mluvčí SZIF Petr Hlavatý. V jakých cenových relacích by se měly nově nasmlouvané IT služby pohybovat, dnes nejsou schopni na fondu přesněji odhadnout. „Budeme limitováni očekávanými úsporami v rozpočtu. Samotný přechod bude v rámci desítek, možná i stovek milionů korun. V tuto chvíli není možné náklady určit, protože příprava nařízení EU k nové agrární politice je značně zpožděná,“ vysvětluje Hlavatý. Na přípravu systému pro příští období si fond našetřil 160 milionů korun. Mluvčí upozorňuje, že bude nutné vytvořit zcela nový registr takzvaných platebních nároků, obměnit hardwarovou infrastrukturu, u které končí životnost. „Údržba od roku 2014 by vyžadovala neúměrně vysoké náklady,“ dodává.

Ať žije byrokracie

Zatím se ví, že základní agrární dotace, o které se letos hlásí téměř 28 tisíc žadatelů, mají být po reformě agrární politiky, spuštěné v přespříštím roce, výrazně složitější. Nynější jednoduchou platbu vztaženou na hektary vystřídá jakási kvóta na peníze přidělená jednotlivým zemědělcům a podnikům. K tomuto základu se budou nabalovat další příplatky určené pro malé farmy, mladé sedláky, zvláštní platby na takzvané citlivé komodity, bonus za citlivější přístup k životnímu prostředí nebo dávky pro ty, kdo hospodaří v podhorských a horských oblastech.
Jedna platba, která se pro svou administrativní nenáročnost osvědčila, se rozmělní a úředníci budou mít na dalších sedm let o práci postaráno. Původním cílem agrární reformy přitom mělo být méně byrokracie. Kromě těchto dotací, na které jde největší balík peněz, SZIF vyřizuje podpory z Programu rozvoje venkova, což je v podstatě operační program pro zemědělství. Administruje také různá tržní opatření, kterých se společná zemědělská politika přes všechny reformy nevzdává.

BRAND24

Sapí experti za 900 milionů

Ať už bude budoucím poskytovatelem IT služeb pro agrární fond Česká pošta nebo vítěz případného tendru, nemusí systém budovat od nuly. Fond by na to při rozpočtových úsporách ani neměl. Předpokládá se, že se bude dál rozvíjet systém postavený firmou SAP, ke kterému má fond u klíčových věcí autorská práva. Česká pošta se na tuto variantu připravuje, dá-li se tak číst 900milionová zakázka na služby SAP specialistů. Záměr vypsat tento tendr v polovině června pošta oznámila začátkem května. Jak uvedla, zakázkou sleduje vybudování schopnosti systémového integrátora a poskytovatele odborné podpory pro SAP systémy využívané orgány státní správy.
Obě instituce – poštu a fond – dobře zná Oldřich Černoch. Do letošního února byl ředitelem SZIF a dříve ekonomickým náměstkem. Před příchodem do fondu pracoval devět let v České poště jako ekonomický náměstek. K SZIF má stále blízko, nyní je poradcem Romana Bočka, Bendlova náměstka pověřeného řízením fondu.
Na snaze vyměnit bez tendru informační systém pohořel předloni tehdejší šéf fondu Tomáš Révész. Chtěl využít rámcové smlouvy na poskytování licencí k produktům Microsoft, kterou uzavřelo s firmou Fujitsu ministerstvo vnitra pod vedením Ivana Langera (ODS) v roce 2008. Vláda ovšem tak daleko Révesze nepustila a odvolala ho. Společnost Fujitsu vytvořila nový systém pro výplatu sociálních dávek, který si objednalo ministerstvo práce a sociálních věcí včele s Jaromírem Drábkem (TOP 09). Zmíněnou rámcovou smlouvou obešlo tendr, nyní jej za to prošetřuje antimonopolní úřad. Lidem chodily peníze s velkým zpožděním. > Do agrárního fondu by při selhání systému nemusely přijít vůbec. V Bruselu si to Česko už vykoledovalo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).