Menu Zavřít

Poslední zlaté rány

23. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Kšeft ministra Gandaloviče za 600 milionů bez soutěže

Ministerstvo zemědělství (MZe) pod vedením ministra v demisi Petra Gandaloviče (ODS) se ještě před jeho odchodem z úřadu snaží urychleně zařídit dvě zakázky z oblasti informačních a komunikačních technologií v celkové hodnotě téměř šest set milionů korun. Přidělení zakázek MZe kvapem rozjelo po vyslovení nedůvěry vládě, přitom stamilionový kšeft na dva roky hodlá přidělit bez transparentní veřejné soutěže. V takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění má být vybrána jediná oslovená společnost Telefónica O2. Snahou je, aby k podpisu smluv došlo ještě před nástupem nového ministra, kterým má být šéf Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta, nominovaný sociální demokracií.

Miliony bez soutěže, tisíce v tendru Na výměnu oken v ceně do 676 tisíc korun ministerstvo ke konci března vypsalo otevřenou soutěž, dvě zakázky v téměř tisícinásobné hodnotě chce přihrát vybrané firmě. Zatímco Gandalovič považuje postup za zcela standardní, opačného názoru je jeho stínový protějšek a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). „Doporučím Jakubu Šebestovi, pokud bude novým ministrem, aby se k oběma zakázkám vrátil a případem se zabýval,“ uvedl Hašek. Rozdávání zakázek bez soutěže těsně před ukončením mandátu této vlády označil za překvapivé a velmi nestandardní.
Narychlo vyřizované zakázky obhajuje tiskový mluvčí MZe Petr Vorlíček tím, že jsou výsledkem dvouleté práce na koncepci informačních a komunikačních technologií v rámci celého resortu a jsou dlouhodobě plánovány. „Jejich zahájení bylo načasováno na červen letošního roku,“ upřesnil. Zástupce poradenské firmy z oboru informačních technologií však tvrdí, že minimálně realizace projektu na portál eAgri, který má integrovat zemědělské weby, není natolik žhavá, aby ospravedlňovala takový spěch bez průhledného tendru. „Typ výběrového řízení byl zvolen plně v souladu se zákonem o veřejných zakázkách a vnitřními předpisy ministerstva zemědělství. Jednací řízení bez uveřejnění musel zadavatel použít z technických důvodů a kvůli ochraně výhradních práv na straně dodavatele,“ sdělil mluvčí. Zdroj týdeníku EURO obeznámený s oběma projektovými záměry ale tvrdí, že důvody pro přidělení zakázky jedné oslovené firmě jsou čistě účelové a správně by mělo být vypsáno otevřené výběrové řízení. Nepovažuje přitom za nezbytně nutné ukvapeně spustit systémovou centralizaci v resortu, kterou má zajišťovat Telefónica O2. Hejtman Hašek se navíc obává, aby tyto změny neohrozily čerpání evropských peněz pro zemědělce. „Resort si v tomto směru nemůže dovolit jakékoliv experimenty,“ poznamenal.

Vydojí rozpočet Financováním obou zbytných záměrů „podojí“ úřad pod dosluhujícím ministrem rozpočet na informační a komunikační technologie. „Novému vedení pak mohou chybět peníze na tuto oblast, přitom bude muset dohánět některé kroky, které současné vedení zanedbalo,“ upozorňuje odborník na IT, znalý situace na MZe. Původně chtělo ministerstvo spustit dokonce čtyři projekty v celkové výši kolem dvou miliard korun, čímž by vysálo zdroje na informační technologie na několik let dopředu. Šéfem příslušného odboru, který připravuje záměry, je Pavel Filípek, jenž je původně z branže – pracoval v IT firmě QRIS. Na ministerstvo přišel za současného vedení.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zatím žádný podnět na prošetření chystaných zakázek neobdržel, odpověděl minulý čtvrtek na dotaz týdeníku EURO. Ale už v pátek jeho šéf Martin Pecina oznámil, že na základě informací z tisku úřad zahájil dvě správní řízení týkající se obou zakázek. „Vydali jsme předběžná opatření z důvodu nebezpečí prodlení. Zadavateli bylo tedy zakázáno uzavřít smlouvu,“ uvedl Pecina. ÚOHS nyní prozkoumá postup zadavatele, zda zvolená forma je v souladu se zákonem.

BRAND24

***

BOX
Spěšné zakázky
1. Portál eAgri za 370 milionů korun – zakázku má získat Telefónica O2 společně s firmou T-Soft.
2. Systémová centralizace v resortu za 199 milionů korun – zakázka pro Telefóniku O2.
Cílem obou projektů je soustředit informační zdroje z celého resortu na jedno místo a provést celkové zabezpečení, stabilizaci a optimalizaci IT infrastruktury.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).