Menu Zavřít

Poslední láhev nejstarší whisky světa je na prodej v ČR

18. 7. 2011
Autor: profit

Whisky Glenfiddich 1937 Rare Collection 64 y.o. 0,7l je jedinou volně prodejnou lahví na světě a její cena není rozhodně zanedbatelná.

Poslední láhev nejstarší whisky světa je na prodej v ČR

Foto: Pure Pleasure

V poslední době se i v Česku rozhodlo několik investorů investovat do mimořádných sběratelských lahví. Karel Hudec, ředitel společnosti Excalibur Holding a.s., která již téměř dvacet let dováží do ČR známé značky destilátů, parfémů i doutníků říká: „Investice do lahve, kterých je jen pár na světě se vyplatí, zájemců je ve světě více, než lahví. V ČR to zatím není běžné, sběratelů, kteří u nás nakupují, bych mohl spočítat na prstech rukou.

Glenfiddich 1937 byla lahvována v roce 2001. Po neuvěřitelně dlouhé době zrání, 64 let,  naznal malt master David Stewart, že whisky konečně dozrála a může být stočená do lahví. V sudu č. 843 zůstalo po tolika letech zrání množství, které vystačilo na pouhých 61 lahví. Zrání tohoto sudu pečlivě střežilo deset po sobě se střídajících malt masterů této věhlasné palírny. Ihned po lahvování se tato whisky zařadila mezi největší speciality všech dob, v době lahvování byla nejstarší (nejdéle zralou) whisky světa a je vyhledávanou specialitou mezi sběrateli rarit. Na letišti Hong Kong se v březnu 2009 uskutečnil poslední známý prodej této láhve, její cena byla 220 000 USD.

Vůně této jedinečné whisky je popisována jako velmi plná, robustní směs s chutí dubu, spálené kůže, vařených hrušek, čokolády, rozinek, skořice a hřebíčku. Počáteční chuťový vjem této whisky je přirovnáván velmi sladkému sirupu melasy, sladkému dřevu cedru či dubu a hořké čokoládě.Konečný chuťový vjem je podobný sladkému tabáku, ovocnému dortu, plný kouře, hřeje. Barva produktu je popisována jako vlašský ořech, tmavý jantar či starý bronz.

BRAND24

Palírna Glenfiddich byla založena v roce 1886 Williamem Grantem, který byl nejlepším učněm palírny Mortlach, založené v roce 1823. Dodnes je palírna ve vlastnictví jeho potomků a může se pochlubit prvenstvím mezi skotskými palírnami ve vývozu whisky do zahraničí. Název této single malt whisky je odvozen od jména řeky Fiddich, na které palírna Glenfiddich leží.

Láhev je možné zakoupit v prodejnách Pure Pleasure za 176 000 EUR, osobní doručení kdekoliv na světě je samozřejmostí,“ dodává Karel Hudec.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).