Menu Zavřít

Poslední karnevalový mohykán v Evropě

20. 11. 2006
Autor: Euro.cz

ZDENĚK RYDYGRSháníte strašidelnou masku, lampion či jiné karnevalové zboží? V Evropě existuje už jen poslední výrobce tohoto zboží - společnost PVO ze severočeských Zákup. Jediná tak dokázala odolat záplavě levného zboží z Číny.Česká republika se nemusí chlubit pouze svými škodovkami, pivem či výrobky ze skla.

ZDENĚK RYDYGR

Sháníte strašidelnou masku, lampion či jiné karnevalové zboží? V Evropě existuje už jen poslední výrobce tohoto zboží - společnost PVO ze severočeských Zákup. Jediná tak dokázala odolat záplavě levného zboží z Číny.

Česká republika se nemusí chlubit pouze svými škodovkami, pivem či výrobky ze skla. V malém městečku Zákupy nedaleko České Lípy totiž sídlí prakticky jedinečný evropský podnik na výrobu karnevalového zboží. „V rámci Evropy vím pouze o jediné další firmě, která přežila vpád čínských výrobců. Sídlí v bývalé NDR, ale je skutečně maličká a zaměstnává pouhé tři zaměstnance,“ popisuje situaci na trhu majitel severočeské firmy PVO Zdeněk Rydygr.

S LAMPIONY U PIVA

Přestože za pět let poklesl obrat firmy, která má nyní kolem třiceti zaměstnanců, zhruba z dvaceti na současných deset milionů korun, výroba karnevalového zboží v Zákupech má velkou šanci na přežití. A to zejména díky novým nápadům Zdeňka Rydygra. „Vzal jsem si za inspiraci sklárny Novosad v Harrachově. Jejich majitel vsadil na turisty. Ti přijedou, napijí se piva z tamního minipivovaru, pojedí něco dobrého, prohlédnou si výrobu a mohou si také koupit tamní sklářské výrobky. Jedinou naší budoucností je tedy orientace na turistický ruch,“ osvětluje svoji strategii Rydygr.

A přemýšlí zákupský podnikatel také o vlastním pivovaru? „Všechno je možné, jsou tady totiž krásné sklepy,“ říká majitel. Přestože má Zdeněk Rydygr i další nápady, bude firma PVO sázet stále také na tradici.

Severočeský podnikatel plánuje k výrobě karnevalového zboží přidat také muzeum a kavárnu. Muzeum by mělo představit více než stoletou tradici výroby papírových masek v Zákupech. Vše začalo již v roce 1880, kdy Eduard Held v Zákupech založil živnost na sběr starého papíru a hadrů. Všichni občané dvoutisícového městečka tedy podniku Zdeňka Rydygra neřeknou jinak než Heldovka.

NOVÝ SMĚR: BOB A DAVE A TAKÉ ŽALUZIE

Téměř sto let stará výroba papírových masek a lampionů je postavena výhradně na ruční práci. Není nijak zvlášť složitá, zato je náročná na čas a zručnost. „Například výroba papírových nasazovacích hlav trvá celý týden. Papírové vrstvy se ručně lepí do forem. Vždy se musí počkat, až nová vrstva zaschne. Teprve pak se hlavy mohou slepit, začistit, vyřezat a na několik etap namalovat,“ říká Rydygr. Díky tomuto tradičnímu způsobu výroby se někdy mluví o severočeském podniku jako o poslední manufaktuře v Čechách.

Tuto tradiční výrobu však doplňují další činnosti nutné k tomu, aby společnost PVO mohla odolat konkurenci. Karnevalové zboží tvoří dnes zhruba třetinu produkce firmy. Druhou třetinu tvoří kooperace s jinými firmami. „Děláme například průhmaty pro průmyslové pytle či sortovací práce pro německý velkoobchodní trh. Rýsuje se také možnost vyrábět žaluzie. Poslední třetinu tvoří výroba pro reklamní agentury,“ vyjmenovává možnosti Rydygr.

Podle něho hlavní příležitosti skýtá zejména posledně jmenovaný segment. „Čína sem dodá lampiony, ale není schopna udělat 500 kusů s logem nějaké firmy. To je pro ni, vzhledem k té vzdálenosti a rychlosti objednávky zákazníka, neřešitelné,“ vysvětluje podnikatel. Výrobky ze Zákup tak měly na sobě například i Boba a Daveho ze známé reklamy na pivo Budvar.

Rovněž při výrobě masek čerta a Mikuláše se firma čínské konkurence nemusí bát. Jedná se totiž o ryze českou specialitu. Ovšem nikoliv bezvýznamnou: letos jich na trh dodají přibližně 7000 kusů.

HOŘÍCÍ KVALITA Z ČÍNY

Kromě rychlosti a schopností vyrábět zboží i v malých sériích, má český výrobce oproti těm asijským stále náskok také v kvalitě produkce. „Když jsem byl naposledy v Nizozemí, tak jsem se tam setkal se dvěma majiteli velkoobchodů, kteří dovezli z Číny nehořlavé serpentiny. Vzorky byly perfektní, ale když přišel lodní náklad a začalo se to zboží distribuovat, tak zjistili, že to zboží hoří a oni málem zbankrotovali. Je ale pravda, že existují i spolehliví a kvalitní čínští producenti,“ dodává majitel. Jedinou, ale velmi zásadní věcí, ve které není severočeská firma schopna asijským firmám konkurovat, zůstává tak cena. Problémy dělá firmě PVO také neustále zvyšování minimální mzdy.

A jak se do malého severočeského městečka Zákupy Zdeněk Rydygr, rodák z Hradce Králové, dostal? Studoval libereckou vysokou školu strojní a textilní a svoji diplomovou práci psal právě v zákupském podniku na výrobu karnevalového zboží. Na základě toho do firmy v roce 1981 nastoupil a postupem času se stal vedoucím celého provozu.

V roce 1994 pak s dalšími čtyřmi společníky závod koupil v dražbě. „Můj táta se stal podnikatelem trochu náhodou, nikdy nebyl moc podnikatelský typ. Ale když se už do toho pustil, tak ho v tom podporuji. Vydržel některé těžké chvíle hlavně díky svému smyslu pro odpovědnost,“ říká jeho třiadvacetiletá dcera Pavla. Podnikání však šlo panu Rydygrovi a jeho společníkům dobře, pak ovšem přišel již zmiňovaný nástup čínské konkurence.

Nejkrizovější moment dosavadního podnikání Zdeňka Rydygra nastal v roce 2001. „Tři moji společníci se rozhodli, že ovládnou firmu. Nakonec to však skončilo tak, že my jsme vyplatili je. A jelikož můj poslední společník musel kvůli svému zdraví loni skončit, tak jsem zůstal sám,“ rekapituluje horké chvilky podnikatel.

S podnikáním mu však velmi pomáhá jeho žena Helena. „Podporuji svého manžela v tom, co dělá, protože by byla škoda, aby více než stoletá tradice výroby karnevalového zboží v Zákupech skončila. Naštěstí to vždycky vyšlo tak, že má krizi jenom jeden z nás, takže ho ten druhý může podpořit,“ říká paní Rydygrová.

BYZNYS U KULOMETU

Kromě své práce má Zdeněk Rydygr řadu zajímavých koníčků. „Jsem členem Klubu vojenské historie Česká Lípa a také Veterán klubu Česká Lípa. Na počátku října jsem také strávil týden na vojenském cvičení aktivních záloh. K tomu se vztahuje jedna pikantní historka. Měli jsme totiž zrovna kulometné střelby na střelnici a do toho mi volal jeden holandský zákazník,“ vzpomíná s úsměvem Rydygr.

Zákupský podnikatel například také v roce 2000 zorganizoval spolu s kamarády z klubu vojenské historie velkolepou rekonstrukci svatby arcivévody Františka Ferdinanda dEste a hraběnky Žofie Chotkové, která se konala na zámku v Zákupech 1. července 1900. „Na co však nemá příliš čas a je na to také trochu líný, je sport,“ prozrazuje na Zdeňka Rydygra jeho dcera Pavla.

BRAND24

MASKY V ČÍSLECH

Společnost PVO letos zatím vyrobila sedm tisíc masek, 13 tisíc kusů lampionů či pět tisíc mávátek pro Mistrovství světa ve fotbale v Německu. Tato čísla jsou poněkud nesrovnatelná s dobou před rokem 1989, kdy podnik ročně vyrobil jeden milion národních mávátek či například 600 tisíc lampionů a zaměstnával při tom 120 lidí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).