Menu Zavřít

Poslanci schválili rozpočet na rok 2012 se schodkem 105 miliard korun

14. 12. 2011
Autor: profit

Státní rozpočet na rok 2012 schválili ve středu poslanci ve třetím čtení, počítá s deficitem 105 miliard korun. Stát může utratit 1,190 bilionu korun, prošel pozměňovací návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který zvýšil rozpočet ministerstva školství na sport o 800 milionů korun.  

Foto: Profimedia.cz

Pro návrh hlasovalo 104 koaličních poslanců. Opozice byla proti schválení, jejích 79 hlasů ale na zrušení návrhu nestačilo.

Schodek by tak měl být o 30 miliard proti letošnímu roku nižší. Zákon ale počítá s růstem HDP o 2,5 procenta, což je v současných podmínkách podle koaličních špiček nereálné. Ministerstvo financí proto přemýšlí o předložení novely rozpočtu, která by korespondovala s novějšími údaji a byla založená na lednové prognóze růstu české ekonomiky. To také zkritizovala většina opozičních lídrů.

Ministr financí navýšil rozpočet ministerstva školství v oblasti sportu o 800 milionů korun, přidal také 100 milionů korun ministerstvu kultury na program ochrany kulturních památek a 100 milionů korun pro ministerstvo práce a sociálních věcí na sociální projekty neziskových organizací. „Seškrábali jsme to, kde se dalo,“ uvedl dříve.

Peníze vezme z položek na odškodnění obětem trestné činnosti, z dávek na sociální a důchodové pojištění, o 200 milionů korun také sníží plánovaný rozpočet na jednotné inkasní místo, jehož existenci navrhli senátoři odložit až na rok 2015. Tyto přesuny jsou součástí dohody mezi Kalouskem a senátory, kteří na oplátku opravili daňovou reformu, aby loterijní společnosti nemohly rozhodovat o tom, kam pošlou část peněz ze svého zisku.

Sněmovna ještě přijala pozměňovací návrhy hospodářského a zemědělského výboru, které přesunuly 12 milionů korun v rámci kapitol. Jde o přesun pěti milionů korun pro Český svaz včelařů a dalších pěti milionů korun pro Institut celostátní péče pro koně, peníze půjdou na úkor státní politiky ministerstva zemědělství. Z ostatních výdajů ministerstva dopravy na dopravní politiku se přesunuly dva miliony korun na podporu obnovy historických kolejových vozidel.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který spolu se svým klubem hlasoval proti schválení, bude reálný schodek vyšší než schválených 105 miliard, a to o 17 miliard. Vláda podle něj vezme peníze z dividend polostátní firmy ČEZ a zapojí je do bilance důchodového účtu. “Předcházející vlády peníze z dividend do rozpočtu nezapojovaly,“ uvedl Sobotka.

Více na důchody

Nezařazenému poslanci Jiřímu Šlégrovi (NS-LEV 21) se nelíbí výpadek ve financování sportu. Kalouskovo zvýšení mu nestačí. „Předtím loterijní společnosti věnovaly ročně na sport 1,5 miliardy korun. Toto není navýšení,“ podotknul poslanec, podle něhož - když se bude pokračovat v takovémto trendu -  si tak sportovci nebudou moci dovolit jet ani na olympijské hry.

Výzvu poslance Pavla Béma (ODS) na zvýšení rozpočtu pro vysoké školy alespoň o 0,6 miliardy koaliční poslanci nevyslyšeli. Na terciární vzdělávání tak půjde příští rok o 1,2 miliardy korun méně než letos.

BRAND24

Oproti letošnímu roku dostane nejvíce peněz ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo financí mu přidalo více než 21 miliard korun. Z výdajů v celkové výši skoro 505 miliard korun (42,5 procenta celkového rozpočtu) se počítá se 373 miliardami korun na výplatu důchodů, což je o 18,3 miliardy korun více než letos.

Polepší si i ministr školství Josef Dobeš (VV), na jeho rezortu se počítá se 137 miliardami korun, což je o 10 miliard korun více proti letošnímu roku. Zákon o státním rozpočtu nyní bude čekat na podpis prezidenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).