Menu Zavřít

Poslanci opět firmám naložili

10. 4. 2006
Autor: Euro.cz

DALŠÍ ZBYTEČNÁ POVINNOST I když vláda neustále tvrdí, že se snaží odstraňovat nejrůznější duplicity v administrativě, výsledek je spíše opačný. Nejnovější příklad: Podle novely zákona o účetnictví musí veřejně obchodovatelné společnosti zveřejňovat účetní závěrku už na dvou místech.

DALŠÍ ZBYTEČNÁ POVINNOST I když vláda neustále tvrdí, že se snaží odstraňovat nejrůznější duplicity v administrativě, výsledek je spíše opačný. Nejnovější příklad: Podle novely zákona o účetnictví musí veřejně obchodovatelné společnosti zveřejňovat účetní závěrku už na dvou místech. Sněmovnou úspěšně prošel další legislativní zmetek - takzvaný přílepek. Na popud Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) sněmovna schválila novelu zákona o účetnictví, kterou „přilepila“ k nesouvisejícímu zákonu o informačních systémech veřejné správy. Poslanci nařídili veřejně obchodovatelným společnostem zveřejňování účetní uzávěrky v Obchodním věstníku. NESOUHLASÍ ANI MINISTR Ministerstvo financí přitom s novelou nesouhlasí. „Jedná se o nadbytečnou a duplicitní povinnost, přičemž další negativní skutečností je, že zveřejnění v Obchodním věstníku je zpoplatněno,“ vyjmenovává důvody odmítnutí mluvčí ministerstva Petra Krainová. „Pozměňovací návrh jsem podala z toho důvodu, že mi jde o co maximální informovanost v oblasti komerčních subjektů o stavu jejich hospodaření,“ obhajuje svůj návrh poslankyně Šojdrová. „Pochopitelně jsem návrh podala přes hospodářský výbor, který jej schválil,“ připomíná. Zmíněná duplicita spočívá v tom, že podnikatelé, kteří mají účetní závěrku ověřenu auditorem, ji ukládají do Sbírky listin Obchodního rejstříku. Ta je přitom již v elektronické podobě veřejně přístupná na adrese www.justice.cz, tedy webu, který provozuje ministerstvo spravedlnosti. Nově uložená povinnost se nelíbí ani opoziční ODS. „Jde jenom o další zbytečné administrativní a finanční zatížení firem, aniž by bylo dosaženo jakéhokoli efektu, který by tuto nadbytečnou povinnost ospravedlnil. Od 1. ledna má být navíc spuštěn státní server, který všechny tyto údaje zpřístupní bez zpoplatnění,“ říká poslanec ODS Michal Doktor. Poslanecká iniciativa se nelíbí ani Hospodářské komoře. „Veškeré údaje, které jsou navrženy v předloženém návrhu formuláře, jsou obsaženy v účetních výkazech rozvaha, výkaz zisku a ztráty a v příloze k účetní závěrce. Nejen podle zákona o účetnictví, ale i podle paragrafu 38 obchodního zákoníku je povinnost účetní jednotky ukládat tyto údaje do Sbírky listin,“ zdůvodňuje své negativní stanovisko prezident komory Jaromír Drábek. CHTĚJÍ VĚDĚT VŠECHNO Komoře rovněž vadí, že z novely vyplývá povinnost pro všechny firmy uvádět své cash flow. „Ze zákona není rovněž jasné, co všechno se míní účetní závěrkou. Znamenalo by to zveřejnění i se všemi jejími přílohami, které jsou de facto její součástí?“ ptá se Drábek. Za nepřehlédnutelný fakt rovněž považuje to, že případné nezveřejnění účetní závěrky není sankcionováno. „V důsledku toho pak subjekty, které svou povinnost splní (za cenu zvýšené administrativní zátěže), jsou vlastně znevýhodněny vůči těm, které povinnost nesplnily,“ upozorňuje Drábek. ZMĚNA BY PROŠLA JENOM STĚŽÍ **

BRAND24

„Ministerstvo financí se bude snažit o co nejrychlejší změnu zákona, tak aby ona povinnost, kterou považujeme za nadbytečnou, ze zákona vypadla,“ říká mluvčí rezortu Krainová. Věří, že se záměr podaří realizovat ještě do parlamentních voleb.

To se však nezdá příliš pravděpodobné, alespoň ne obvyklou legislativní cestou. V úvahu by tak připadala varianta, že by si příslušný pozměňovací návrh „osvojil“ některý poslanec a „přilepil“ ho k jinému zákonu. „V tomto případě ale nepovažuji za příliš pravděpodobné, že by návrh prošel. Zvláště když na něm trvala Poslanecká sněmovna i přes nesouhlas Senátu,“ říká poslanec Doktor. „Chyba je jednoznačně na straně ministerstva financí. Ti měli ohlídat, zda je pozměňovací návrh v souladu s jejich představami, a včas zareagovat,“ uzavírá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).