Menu Zavřít

Popularitu trhu stlačuje malá nabídka

21. 8. 2006
Autor: Euro.cz

INVESTICE Česko je stále oblíbenější lokalitou pro realitní institucionální investory. Vyplývá to z průzkumu společnosti DTZ. Stinnou stránkou atraktivity je nepříliš rozsáhlá nabídka nemovitostí. Excelentní výkony české ekonomiky spolu - jakkoli to právě dnes zní trochu paradoxně -s politickou stabilitou posouvají Česko stále více do hledáčku velkých investorů.

INVESTICE Česko je stále oblíbenější lokalitou pro realitní institucionální investory. Vyplývá to z průzkumu společnosti DTZ. Stinnou stránkou atraktivity je nepříliš rozsáhlá nabídka nemovitostí.

Excelentní výkony české ekonomiky spolu - jakkoli to právě dnes zní trochu paradoxně -s politickou stabilitou posouvají Česko stále více do hledáčku velkých investorů. Jak ukázal nedávný průzkum společnosti DTZ mezi velkými evropskými realitními investory, přitažlivý je pro ně i český trh nemovitostí. Snad jedinou jeho slabinou je malá nabídka.

Česká republika sice prožívá stavební boom (v prvním letošním pololetí stavební výroba vykázala meziroční růst 6,5 procenta), ale příliv investičních miliard ze západu daleko převyšuje nabídku, kterou je trh schopen generovat. Podle některých odborníků je zájem o koupi tak silný, že v některých případech se ceny vymykají ekonomické logice. „Nezřídka se nakupuje za takové ceny, které budoucí výnosy stlačují pod úroveň obvyklou třeba v Německu,“ konstatuje Radek Polák z realitní skupiny Sekyra Group, která se mimo jiné zabývá investicemi a správou realitních objektů.

Podle něj i dalších odborníků je tato situace výsledkem politiky velkých realitních fondů - jejich strategií je obvykle maximální teritoriální diverzifikace portfolia. Část investovaných prostředků tedy musí investovat také ve středoevropském prostoru bez ohledu na ceny.

ZÁPAD JE ZÁPAD, ALE… Jakkoli na realitní trhy východní Evropy směřují každým rokem větší investiční prostředky, základem aktivit institucionálních investorů je stále ještě západ „starého kontinentu“. Jasně to ukazují statistiky: v celé Evropě se loni uskutečnily realitní transakce za přibližně 140 miliard eur, z toho na její východní, respektive střední část, připadlo kolem pěti miliard eur. Je ovšem evidentní, že tato suma poroste. Emerging markets (rozvíjející se trhy) jsou pro investice všeho druhu sice poněkud rizikovější, ale také výnosnější.

Vývoj v posledních letech ovšem realitní trhy České republiky, Polska i Maďarska posunul do kategorie vyspělých. V ekonomické praxi to má už zmíněný dopad na výnosy, jejichž úroveň je srovnatelná se západoevropskými zeměmi - třeba ve sféře administrativních nemovitostí se dnes výnosy pohybují kolem šesti procent od Londýna až po Budapešť. Agresivnější investoři, kteří stojí o větší zhodnocení vložených prostředků, proto postupují dále na východ.

Podle zmíněného průzkumu DTZ přichází po střední Evropě na řadu trio Rumunsko, Bulharsko a Ukrajina, dalším (a nejrizikovějším) pásmem pro realitní investice jsou Rusko a státy vzniklé rozpadem někdejší Jugoslávie. Na rychlosti investorské expanze do východní Evropy bude mít nepochybně velký vliv to, jakým způsobem se budou vyvíjet vztahy států tohoto regionu s Unií. Pokud budou unijní aspirace Bulharska a Rumunska úspěšné, atraktivitu jejich realitního trhu to výrazně posílí. Nižší potenciální rizika pro investory se ovšem na druhé straně odrazí na nižších výnosech.

BYTY NELÁKAJÍ Přehled největších realitních transakcí dává jednoznačnou odpověď na otázku, jaké objekty velcí investoři preferují. V jeho čele figuruje prodej pařížského komplexu administrativních budov konsorciu firem Morgan Stanley French REIT a Mines de la Luccete za 1,1 miliardy eur. Na druhém místě je prodej kancelářských budov v Hamburku společnosti IXIS, která tamní radnici zaplatila 0,8 miliardy eur. V žebříčku figurují také logistické areály a maloobchodní centra, naprosto ovšem absentují rezidenční objekty.

Odborníci nízkou popularitu investic do bytových domů či sídlišť přisuzují hlavně menší míře odhadnutelnosti výnosů. V tomto případě jsou -na straně nájemců - ve hře také psychologické faktory, které lze prognózovat jen s obtížemi. Co se našeho bytového trhu týká, stále ještě pokračující regulace úrovně nájmů v značné části bytového fondu a následně pokřivené cenové relace na celém trhu výraznější zájem investorů víceméně vylučují.

NEJŽÁDANĚJŠÍ NEMOVITOSTI

1. Kancelářské prostory v metropolích

2. Kancelářské prostory v regionech

3. Nákupní centra

4. Nakupní parky/sklady

5. Logistické parky

6. Průmyslové prostory

7. Zábava a volný čas

8. Rezidence

Pramen: DTZ

NEJATRAKTIVNĚJŠÍ INVESTIČNÍ ZEMĚ

1. Velká Británie

2. Francie

3. Německo

4. Nizozemsko

5. Itálie

6. Dánsko

7. Švédsko

8. Polsko

9. Irsko

10. Finsko

BRAND24

11. Česko

Pramen: DTZ

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).