Menu Zavřít

Popularita Prahy u podnikatelů je stabilní

28. 11. 2005
Autor: Euro.cz

OBCHODNÍ LOKALITY Praha obhájila třináctou příčku v žebříčku nejoblíbenějších evropských obchodních lokalit. K nejsilnějším stránkám hlavního města patří podnikatelské klima, relativně nízká cena pracovní síly a dobrý poměr mezi kvalitou a cenou kancelářských ploch.

OBCHODNÍ LOKALITY Praha obhájila třináctou příčku v žebříčku nejoblíbenějších evropských obchodních lokalit. K nejsilnějším stránkám hlavního města patří podnikatelské klima, relativně nízká cena pracovní síly a dobrý poměr mezi kvalitou a cenou kancelářských ploch. Londýn je dlouhodobě nejoblíbenější evropské město pro podnikání. Druhá je Paříž, za nimi následují Frankfurt a Brusel. Do čela žebříčku European Cities Monitor, který zpracovává společnost Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W/H&B), se tlačí španělská velkoměsta Barcelona a Madrid. Ta silně investují do své infrastruktury. Česká metropole na tom v evropském kontextu - z hlediska popularity mezi podnikatelskými kruhy -není nijak zle. „Reputace Prahy mezi zahraničními společnostmi je silná. V příštích pěti letech sem plánuje expandovat 34 firem,“ říká Andrew Thompson, vedoucí pronájmu kancelářských ploch společnosti C&W/H&B v Praze. Žebříček European Cities Monitor je výsledkem průzkumu mezi pěti stovkami manažerů předních evropských společností. Sleduje faktory důležité pro rozhodování o tom, do kterých lokalit budou firmy expandovat. K nim patří zejména přístup na trh, cena pracovní síly, její vzdělání a jazykové znalosti, doprava, telekomunikace, cena a kvalita kancelářských ploch, kvalita životního prostředí a další. NÁJEMNÉ KLESÁ

Uvedený průzkum se z hlediska obchodu s nemovitostmi týká především kancelářských prostor. V tomto ohledu je pro investory, ale samozřejmě i pro nájemníky důležitá výše nájemného. Společnost Jones Lang LaSalle vydává výzkum cyklů nájemného 27 trhů s moderními kancelářskými prostory za třetí čtvrtletí 2005. Index nájemného moderních kancelářských prostor, který zahrnuje velká města v západní, střední a východní Evropě, vzrostl ve třetím čtvrtletí o 1,6 procenta, což znamená růst nájemného o 2,3 procenta ročně. Letošní třetí kvartál je prvním čtvrtletím od počátku roku 2000, kdy nebyly zaznamenány žádné propady v nájemném za moderní prostory. „Množství uzavřených nájemních smluv roste. Očekáváme tedy v blízké budoucnosti, že se většina evropských trhů tomuto objemu přizpůsobí a dojde k cyklickému zvýšení ceny nájemného,“ říká Nigel Roberts, ředitel oddělení pro výzkum evropského trhu společnosti Jones Lang LaSalle.

STŘEDNÍ EVROPA JE NA TOM DOBŘE

Hodně bude záležet na celkovém hospodářském vývoji, především na tempech růstu. V tomto směru je na tom region střední a východní Evropy v porovnání s unijním průměrem dobře.

Zatímco předpovědi růstu HDP Evropské unie pro tento rok zůstávají na úrovni 1,5 procenta (například v sousedním Německu má být růst ještě nižší), postkomunistické země očekávají průměrné tempo růstu mezi třemi až pěti procenty. Z toho by měly těžit i jejich realitní trhy, respektive prodejní ceny a výše nájmů. Co se nájmů týká, Praha se ve vývojovém cyklu nachází přesně před dolní úvratí. Zanedlouho by se tedy nájmy měly zvyšovat, zatímco třeba Moskva se nachází ve fázi těsně před sestupem.

BRAND24

OBLIBA MĚST

městopořadí 2005 pořadí 2004 
 Londýn  1. 1. 
 Paříž   2. 2. 
 Frankfurt 3.  3.  
 Brusel  4. 4.  
 Barcelona5. 6. 
 Amsterdam6. 5.  
 Madrid  7. 7. 
 Berlín   8. 9. 
 Mnichov9. 8. 
 Curych  10. 10. 
 Milán  11. 11. 
 Dublin12. 12. 
 Praha13.  13.  
 Lisabon14.16.  
 Manchester  15. 14. 
 Düsseldorf 16. 18. 
 Stockholm  17.  15. 
 Ženeva   18. 17. 
 Hamburg   19. 19. 
 Varšava 20.  20. 
 Budapešť21.  23. 
 Glasgow 22.  24. 
 Vídeň   23. 22. 
 Lyon   24. 21. 
 Kodaň  25. 26. 
 Řím   26. 25. 
 Helsinky27. 28. 
 Moskva28.  27.  
 Oslo29. 30.
 Atény 30. 29.  

Pramen: C&W/H&B

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).