Menu Zavřít

Poprvé v Praze

24. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Cena Nadace Erste za přínos sociální integraci se letos poprvé otevřela také organizacím z České republiky. Vítěz soutěže si odnese 40 tisíc eur.

Většina zemí střední a východní Evropy má stále velké rezervy v oblasti integrace vyloučených komunit a znevýhodněných skupin obyvatelstva. To si dobře uvědomují i rakouské společnosti působící v tomto regionu. Dokladem může být Cena Nadace Erste za přínos sociální integraci, jejímž cílem je zviditelnit a odměnit organizace z veřejného a neziskového sektoru, které přispívají ke společenské integraci hendikepovaných.
Do soutěže, která se pořádá každé dva roky, se mohly letos poprvé přihlásit i subjekty z České republiky. Finále bude vyhlášeno 20. června v Praze. O cenu mohou usilovat neziskové organizace, ale i organizace veřejné správy, soukromé iniciativy, organizace zaměřené na občanskou společnost, náboženské komunity a také zástupci médií.

Začátky na Balkáně

Poprvé se Cena Nadace Erste za přínos sociální integraci pořádala v roce 2007, kdy byla soutěž otevřena pouze pro čtyři země (Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Slovinsko a Srbsko). „První ročník soutěže byl tak trochu pilotní, chtěli jsme vyzkoušet reakci nevládních organizací. Záměrně jsme si vybrali část zemí někdejší Jugoslávie, protože následkem nedávných válek zde existovala řada vyloučených skupin obyvatel,“ vysvětlil týdeníku Euro projektový manažer Ceny nadace Erste za přínos sociální integraci Dejan Petrovic s tím, že tehdy soutěž přilákala čtyři stovky zájemců. Odborná komise z nich vybrala desítku vítězů, kteří dohromady obdrželi 85 tisíc eur. „Velký zájem o projekt nás potěšil, proto jsme začali počet zařazených států rozšiřovat – v roce 2009 to bylo osm zemí, a letos jsme již přijímali přihlášky z dvanácti států, kromě všech zemí bývalé Jugoslávie to je i Česko, Maďarsko, Moldávie a Slovensko,“ popsal rozvoj projektu Petrovic.
Nadace Erste přitom oceňuje organizace i v těch zemích, ve kterých Erste nepůsobí. „Přestože Erste Group přímo podniká jen v osmi zemích střední a jihovýchodní Evropy, naše nadace má projekty ve všech státech tohoto regionu,“ potvrdil Petrovic.

Obtížný výběr

Kromě počtu zařazených zemí do Ceny Nadace Erste roste i celková hodnota odměn vyplacených neziskovým organizacím – v roce 2009 obdržela dvacítka vítězů soutěže celkem 295 tisíc eur a v letošním roce dostane třicet nejlepších již 610 tisíc eur. Zároveň se zvyšuje i počet subjektů usilujících o získání ocenění – zatímco před dvěma lety se do soutěže přihlásilo třináct stovek organizací, letos jich bylo 1850. Komise z nich vybrala 132 finalistů. „Výběr je pro nás vždy obtížný, protože do soutěže se hlásí mnoho dobrých projektů zabývajících se otázkami sociální integrace,“ doplnil Dejan Petrovic. Nadace původně oznámila, že vybere jen stovku finalistů.
Třetí ročník soutěže ukázal i další zajímavou věc. Přestože české neziskové organizace dostaly možnost ucházet se o Cenu Nadace Erste poprvé, přihlásily největší počet projektů – rovných 320. Z nich komise hodnotitelů vybrala mezi finalisty 25 projektů, což zároveň představuje nejvyšší počet projektů zařazených do finále soutěže z jedné zúčastněné země.
Z uvedených 132 finalistů vybere komise hodnotitelů třicítku letošních vítězů, mezi které Nadace Erste rozdělí již zmíněných 610 tisíc eur. První cena činí 40 tisíc eur (tedy přibližně jeden milion korun) a organizace na druhém a třetím místě obdrží 30, respektive 25 tisíc eur. Ze zbylých sedmadvaceti vítězů obdrží každý šestnáct tisíc eur. Získané prostředky mohou organizace použít pro financování své činnosti podle svého uvážení.

BRAND24

Nejen peníze

Finanční odměna ale není jediným přínosem, který finalisté Ceny Nadace Erste za přínos sociální integraci získají. Všech 132 projektů vybraných do finále soutěže obdrží dvouletou mediální podporu na regionální úrovni poskytovanou profesionálními PR konzultanty a také možnost účastnit se pravidelných seminářů. „Jedná se o školení v oblasti rozvoje manažerských dovedností, získávání financování či schopnosti komunikovat s médii. Tuto podporu bude plně hradit Nadace Erste a obecně lze říci, že hodnota těchto služeb bude přinejmenším srovnatelná s finančním objemem vyplacených odměn vítězům,“ vysvětluje Petrovic.
Všechny vítězné projekty a projekty z užšího výběru se zároveň stanou členy Social Integration Network – interaktivní databáze sdružující právě projekty z oblasti sociální integrace. Na internetové stránce www.socialintegration.org/network lze nalézt u každého projektu jeho popis, kontaktní informace a ve většině případů i videonahrávku. „Cílem existence takových internetových stránek je podpora výměny informací mezi neziskovými organizacemi a také přilákání zájmu potenciálních dárců,“ říká Petrovic a dodává konkrétní případ organizace, které Cena Nadace Erste pomohla. „Dobrým příkladem je srbská KEC MNRO věnující se postiženým mladým lidem žijícím mimo specializované ústavy. Tyto osoby se učí dovednostem umožňujícím samostatný a nezávislý život. Poté, co KEC MNRO dostala naši cenu, podařilo se jí přilákat nové dárce a také jí Bělehrad poskytl prostory pro její činnost,“ doplňuje Petrovic.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).