Menu Zavřít

Poprvé. Loni vzniklo více zelených než fosilních zdrojů energie

25. 10. 2016
Autor: Eduard Erben, Euro

V minulém roce se poprvé v historii postavilo více obnovitelných zdrojů energie než klasických elektráren na uhlí a další fosilní paliva. Dnes to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

V minulém roce se poprvé v historii postavilo více obnovitelných zdrojů energie, než klasických elektráren na uhlí a další fosilní paliva. Dnes to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Obnovitelné zdroje energie zvýšily v uplynulém roce svou kapacitu o 153 gigawattů, což představuje patnáctiprocentní nárůst. K růstu nejvíce přispěly větrné elektrárny s nárůstem o 66 gigawattů a sluneční elektrárny s 49 gigawatty nových zdrojů. Zelená energie představovala 55 procent z veškerých nově postavených zdrojů.

„Jsme svědky transformace světového energetického trhu, kterou vedou obnovitelné zdroje,“ uvedl výkonný ředitel IEA Fatih Birol s tím, že růst zelené energie se přesouvá do rozvíjejících se trhů.

Na světě bylo loni postaveno každý den půl milionu solárních panelů. V Číně byly instalovány každou hodinu dvě větrné turbíny.

Obnovitelné zdroje energie patří k nejrychleji rostoucím zdrojům elektřiny v posledních pěti letech. Jejich rozmach má podle agentury pokračovat i v příštích pěti letech. Podíl obnovitelných zdrojů na celkové výrobě elektřiny se zvýší z 23 procent v roce 2015 na 28 procent v roce 2021.

Podle agentury bude většina růstu tažena výstavbou nových kapacit v pouhých čtyřech zemích. Centry vývoje budou v příštích pěti letech Čína, Spojené státy, Indie a Mexiko. Tempo růstu v Evropské unii, která donedávna stála v čele zeleného růstu, má podle IEA postupně klesat.

Dále čtěte:

Uhlí zažívá v Evropě renesanci. Spolu s elektřinou prudce zdražuje

BRAND24

Přechod na „zelenou" se Němcům vymkl z kontroly. Do roku 2025 je přijde na půl bilionu eur

Větrná elektrárna nedaleko Drážďan


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).