Menu Zavřít

Poprava v Brně

18. 6. 2010
Autor: Euro.cz

Kriminalita

BRAND24

Zatím neznámý střelec popravil minulé pondělí v noci v brněnské části Žebětín 47letého bývalého policistu Michala Tofla. Vrah si počkal za zatáčkou před Toflovým bydlištěm, když se policista vracel autem domů, a několikrát na něj vystřelil ze samopalu. Dle zdroje týdeníku EURO se Tofl po odchodu od policie věnoval obchodování s pohledávkami z konkurzů a kvůli tomu udržoval styky s pochybnými obchodníky. „Nedivil bych se, kdyby za tím byli třeba občané bývalého SSSR,“ usuzuje bývalý Toflův kolega. Brněnská policie, která Toflovu vraždu vyšetřuje, nepřímo potvrdila, že k hlavním vyšetřovacím verzím patří spor s jedním z obchodních partnerů.
Média v souvislosti s Toflovým úmrtím zmiňovala jeho angažmá ve vyšetřování kauzy konkurzních spekulantů okolo někdejšího prorektora Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislava Větrovce a soudce Karla Berky. Tofl se však na této detektivní práci podílel pouze okrajově. Jako tajný policista spolupracoval s bývalou konkurzní správkyní Zbrojovky Brno Ilonou Strmiskovou a shromažďoval podklady pro stíhání vedení vytunelované firmy. V minulosti se také částečně podílel na vyšetřování celního úniku společnosti M5 ve výši půl miliardy korun, v jehož pozadí se dle policie skrýval uprchlý kontroverzní obchodník Radovan Krejčíř.
„Ve 22 hodin 27 minut jsme přijali oznámení na tísňovou linku o vozidle, které nabouralo do veřejného osvětlení, a o zraněné osobě v něm. Muž byl na místě mrtvý,“ popsal události krátce po střelbě na Tofla šéf jihomoravské kriminálky Libor Kachlík. Následná akce, které se zúčastnilo několik týmů policistů i vrtulník s termovizí, nebyla úspěšná. Dle policie usnadnil střelci únik členitý lesnatý terén.
Michal Tofl působil mimo jiné jako likvidátor brněnských společností Stavis-Servo, Vakstav a Berstein. „Od policie odešel asi před třemi lety. Věnoval se podivným operacím s pohledávkami z konkurzů. Levně je nakupoval a draze prodával,“ poukázal na možné důvody vraždy policista, který Tofla delší dobu znal a jenž si kvůli své práci přál zůstat v anonymitě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).