Menu Zavřít

Popelka s otevřenou náručí

19. 2. 2007
Autor: Euro.cz

EVROPSKÉ PENÍZEDotační programy pro Prahu se přílišné popularitě netěší a podnikatelé se o ně nederou. Ovšem právě díky tomuto nezájmu mají žadatelé neobvykle výhodné podmínky - konkurence je malá a šance získat peníze velmi vysoká.Přílišná byrokracie, omezení pouze na část hlavního města a velmi vysoká spoluúčast žadatelů.

EVROPSKÉ PENÍZE

Dotační programy pro Prahu se přílišné popularitě netěší a podnikatelé se o ně nederou. Ovšem právě díky tomuto nezájmu mají žadatelé neobvykle výhodné podmínky - konkurence je malá a šance získat peníze velmi vysoká.

Přílišná byrokracie, omezení pouze na část hlavního města a velmi vysoká spoluúčast žadatelů. Hlavně kvůli těmto důvodům se evropské peníze vyčleněné pro Prahu v rámci Jednotného programového dokumentu pro Cíl 2 (JPD2) vyčerpávaly jen velmi ztěžka. Tak obtížně, že až mobilizací celého svého úřadu dokázal bývalý ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič zabránit propadnutí části prostředků. „A právě podnikatelé, kteří se touto nepěknou pověstí nenechali odradit a projekt předložili, měli jeho schválení prakticky jisté,“ s nadsázkou glosuje pozitivní stránku věci Jakub Benda, projektový manažer Úřadu regionální rady Regionu soudržnosti Praha. „Podnikatelé totiž mají pocit, že v Praze vlastně žádné peníze získat nemohou a tak se o to skoro ani nepokouší. Přitom JPD2 jen v rámci poslední výzvy vyčleňuje pouze pro ně 50 milionů korun. O dalších 80 milionů mohou soutěžit s dalšími žadateli,“ dodává. Nezájem podle jeho slov vedl tak daleko, že ještě v polovině loňského roku bylo od podnikatelů zaregistrováno jenom neuvěřitelných třináct žádostí. „V zásadě tak mohli dotaci dostat všichni, kteří splnili formální náležitosti,“ konstatuje Benda. A přestože se už situace mírně zlepšila, stále lze JPD2 považovat za jeden z programů, u něhož je v rámci výběrových řízení nadstandardně vysoká pravděpodobnost úspěchu.

ŠANCE I PRO MALÉ A STŘEDNÍ PODNIKATELE

Jednotlivé oblasti podpory jsou v programu rozděleny do dvou priorit a konkretizovány v sedmi opatřeních. Speciálně podnikatelé mohou o dotace z JPD2 žádat v rámci priority 2, zaměřené na oblast vědy, výzkumu, vytváření partnerství, inovační a informační infrastruktury. Připraveny jsou pro ně tři základní nástroje.

V prvé řadě se případným zájemcům nabízí opatření 2.1, podporující zvýšení kvality partnerství veřejného a soukromého neziskového sektoru, vědy a výzkumu. Cílovou skupinou jsou projekty informačních, poradenských a výzkumných center. Šanci získat dotaci mají aktivity v oblasti výzkumu, vývoje a nových technologií. Na tuto oblast je vyčleněno 30 milionů korun, přičemž minimální výše uznatelných výdajů projektu činí půl milionu korun.

Druhým vajíčkem v košíku je opatření 2.3 - Rozvoj strategických služeb na podporu informační společnosti v Praze. Projekty spadající pod toto opatření mohou být podpořeny celkovou částkou 50 milionů korun, minimální výše uznatelných výdajů na projekt je 250 tisíc korun. Patří sem například budování telekomunikačních sítí, projekty pomáhající podnikání při vývoji a transferu informačních technologií, podporující rozvoj práce z domova, elektronický obchod nebo tvorbu informačních databází. U obou zmíněných nástrojů musí být úspěšné projekty uzavřeny do 31. července 2008.

A jak už název Grantové schéma na rozvoj malých a středních podniků napovídá, dílčí opatření 2.2.1 by mělo zajímat hlavně menší a střední podnikatele předkládající drobnější projekty. Hlásit se navíc mohou pouze subjekty existující alespoň jeden rok, s účetnictvím uzavřeným minimálně poslední jedno zdaňovací období. Na podnikatele v tomto opatření čeká příjemných 50 milionů korun, žádosti je možné podávat až do konce měsíce března.

LEPŠÍ DROBEK V HRSTI NEŽ KOLÁČ U KONKURENCE

Slabou stránkou celého JPD2 je mimo jeho čistě pražského zaměření hlavně vysoký podíl financí, které musí podnikatel vydat z vlastní kapsy. Minimální spolufinancování žadatele je totiž v případě opatření 2.1 a 2.3 nezanedbatelných 70 procent celkových způsobilých výdajů. Kvůli pravidlu de minimis navíc veřejná podpora jednomu podniku nesmí překročit částku odpovídající 100 tisícům eur v průběhu tří let.

V rámci dílčího opatření 2.2.1 lze získat peníze v rozmezí 250 tisíc až tří milionů, opět s respektem k pravidlu de minimis. „Je to důsledek toho, že Praha je vzhledem k průměru Evropské unie výrazně bohatší. Ale zase: Je lepší mít v jiném programu malou šanci na zisk velkých peněz, nebo jako v našem případě pohodlněji získat menší částku?“ ptá se Benda.

Oslabuje navíc i neúnosná byrokracie, dříve spolehlivě odrazující většinu zájemců o peníze z tohoto programu. „Velmi složité papírování bylo bez diskuzí jednou z našich největších slabin, dodnes je podávání žádostí náročná operace. Ledasco jsme ale zlepšili, není už například nutné předkládat doložení finančního krytí projektu, logický rámec a zmizel i požadavek na vedení samostatného účtu pro finanční toky. V dílčím opatření 2.2.1 navíc nemusí podnikatelé předkládat formuláře ISPROFIN,“ vypočítává manažer.

KOLÉBKA PRO FIRMY

Příkladem úspěšného využití peněz z JPD2 by se mohl stát například společný projekt firmy ČKD Nové Energo, Technologického centra Akademie věd a Energieteamu Konsult GmbH. Za peníze získané z popisovaného programu toto sdružení přestavuje starou tovární halu poblíž Sazka Areny na inovační centrum a podnikatelský inkubátor. Tento projekt by měl od počátku roku 2008 podporovat nové i už existující aktivity malých inovačních firem, zaměřených převážně na strojírenskou energetiku, alternativní zdroje energie a inovace služeb podporující průmyslovou produkci firem. Nadějné firmy tady najdou levnější prostory, laboratoře a dílny a vůbec veškeré potřebné zázemí.

„Inspirovali jsme se vyspělými ekonomikami západních zemí, kde tyto inkubátory bezpečně fungují už několik let. Máme tedy know-how jak to dělat dobře a jsme přesvědčeni, že to bude fungovat i v Česku. Málokdo si uvědomuje, že právě inovační firmy přinášejí na trh nové technologické postupy a výrobky s mnohem vyšší přidanou hodnotou,“ zdůrazňuje Daniela Váchová z Technologického centra Akademie věd. Je tedy vidět, že evropské peníze se k podnikatelům mohou dostat i v Praze.

NEJVYŠŠÍ ČAS ŘÍCI SI O PENÍZE

Případní zájemci o peníze z JPD2 si musí pospíšit: uzávěrka poslední, šesté, výzvy je už 16. března. Bližší informace jsou dostupné na www.praha-mesto.cz/jpd2 nebo na www.strukturalni-fondy.cz/jpd2

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY ŽADATELŮ

* administrativní nedostatky, nereálné plány, pochybení ve výběrovém řízení

* snaha za každou cenu přizpůsobit projekt danému opatření

* nedodání všech povinných příloh

* nedostatečně zpracovaná projektová dokumentace, zejména pro nestavební projekty

* nekvalitně zpracovaná ekonomická analýza a studie proveditelnosti

* nesoulad údajů obsažených v žádosti a ekonomických analýzách projektu

* do rozpočtu projektu bývají často zahrnuty i výdaje, které nejsou započitatelné pro dotaci z daného opatření

* za každou cenu přizpůsobit obsah projektu danému opatření (takzvané ohýbání projektů)

* nepromyšlenost projektu dopředu, co se týče cílů a přínosu pro veřejnost

* snaha si zjednodušit projekt doslovným opisem jednotlivých dokumentů a příruček

* nedostatečné prostudování daných dokumentů žadateli, odevzdání žádosti bez předchozí konzultace s konzultanty zodpovědnými za vyhodnocování řízení

Pramen: Úřad regionální rady Regionu soudržnosti Praha.

Tabulka

KDO MŮŽE ŽÁDAT O PODPORU

V RÁMCI JPD2

žadatelé 2.1 opat2.2 ření 2.3

podnikající fyzické

a právnické osoby ano ano ano

BRAND24

malé (doba a existence střední podniky _1 rok) ano ano ano

Pramen: Úřad regionální rady Regionu soudržnosti Praha.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).