Menu Zavřít

Pomohou registrační pokladny lepšímu výběru daní?

20. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Bohuslav Sobotka ministr financí Cílem registračních pokladem je narovnání podmínek na trhu a zvýšení příjmů veřejných rozpočtů v nadcházejících letech. V prvním roce budou mít podnikatelé ve svých nákladech pořízení pokladen, takže pozitivní efekt bude viditelný až v letech příštích.

Bohuslav Sobotka

ministr financí

Cílem registračních pokladem je narovnání podmínek na trhu a zvýšení příjmů veřejných rozpočtů v nadcházejících letech. V prvním roce budou mít podnikatelé ve svých nákladech pořízení pokladen, takže pozitivní efekt bude viditelný až v letech příštích. V těch by se měla zlepšit daňová disciplina včetně výběru daní. Primárním účelem zavedení registračních pokladen je také nastolení větší spravedlnosti mezi podnikateli, kteří daně platí poctivě, a těmi, kteří krátí tržby tak, aby si snížili případnou daňovou povinnost.

Bedřich Danda

předseda Sdružení podnikatelů ČR

Dojde spíš ke snížení výběru daní - živnostník si do nákladů bude muset dát pořízení pokladny. Další rok finanční úřad tu a tam přistihne někoho, kdo nepoužívá pokladnu jak má. Každý podnikatel však za ni vyhodí 25-30 tisíc korun. Nemluvě o stálých poplatcích za údržbu a o tom, že po čtyřech letech bude následovat nákup další pokladny - původní „odejde“ nebo bude mít zastaralý software. O tom, kdo krátí tržby a snižuje základ daně, finanční úřady vědí i bez pokladen. Tak proč nepostihují nepoctivce?

Jana Rothová

BRAND24

majitelka firmy Tripod

Výběr daní příliš neovlivní. Každému zákazníkovi dáváme automaticky paragon, vše řádně přiznáváme. Je mi proto líto, že se současná vláda na podnikatele dívá již dopředu jako na podvodníky. Pořízení i údržba registračních pokladen bude finanční zátěží. Navíc je to diskriminující, jelikož je budou muset používat jen obchodníci, nikoli třeba soukromí lékaři či právníci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).