Menu Zavřít

Pomoc od rodu Saúdů

3. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Proč chce přední producent ropy zchladit trh

Saúdové, největší exportéři ropy na světě, jsou stejně jako všichni ohromeni raketovým vzestupem ceny černého zlata. Před pouhými deseti lety byla Saúdská Arábie téměř sražena na kolena cenami činícími v průměru čtrnácti dolarů za barel. I když se od té doby jejich pokladny naplnily tak, že přetékají, Saúdům dělá starost dopad ropy v ceně 130 dolarů za barel na ekonomiky jejich zákazníků. Jakož i šance, kterou vysoké ceny dávají alternativním palivům. „Nelíbí se nám to,“ uvádí jeden saúdský zdroj o současném horečnatém trhu. Saúdové chtějí zchladit rozžhavený ropný trh a vydatně investují do nových polí, aby vyhověli budoucí poptávce. Plánují, že už v červnu zvýší těžbu o 300 tisíc barelů denně. Toto rozhodnutí je spíše odpovědí na objednávky zákazníků než na nedávné žádosti prezidenta George W. Bushe o více ropy (vláda krále Abdulláha k Bushovi přistupuje jako k veřejnému činiteli, jehož funkční období se chýlí ke konci, a domnívá se, že jeho výpad proti Iráku je fiaskem). V opatření, které je psychologické i praktické, Saúdové říkají zákazníkům, že jim dodají veškerou požadovanou ropu.
To trochu pomůže, ale Saúdové trvají na tom, že pro pokles cen mohou prozatím udělat jen tohle. Mají rezervu dvou milionů barelů denní výrobní kapacity. Saúdští politici mají za to, že tato ropa musí být držena mimo trh pro případ, že drastický stav nouze (například americký úder na Írán) ohrozí světové zásobování.
Navíc si analytici, například David Kirsch z poradenské firmy PFC Energy v oboru ropného průmyslu se sídlem ve Washingtonu, myslí, že vzhledem k tomu, že komoditní trhy jsou zaplavené tolika investičními penězi, tak Saúdové předpokládají, že nemají naději na to, aby korigovali krátkodobé cenové výkyvy. Nedávný růst cen kladou za vinu spekulaci a strachu z nedostatku. Tedy faktorům, které jsou dle nich mimo jejich kontrolu. Ve skutečnosti, dodávají Saúdové, je na trhu ropy více než dost. Írán dal na trh přibližně 30 milionů barelů ropy, kterou nemůže prodat do plovoucích zásobovacích plošin. „Kdybychom těžili více ropy, nenašla by kupce,“ tvrdí saúdský zdroj, „na cenu by to nemělo vůbec žádný vliv.“ Jiná věc je dlouhodobější výhled. Všeobecné lomení rukama nad budoucím zásobováním ropou je možná nepatřičné, pokud jde o Saúdskou Arábii. Saúdové se pustili do ambiciózního programu expanze, podle nějž by se do poloviny příštího roku měla rozběhnout nová provozní kapacita přesahující dva miliony barelů. Jedno nové pole, zvané Churajs, může těžbou 1,2 milionu barelů denně dokonce převýšit celosvětový růst poptávky v příštím roce.
Nansen G. Saleri, nedávno penzionovaný šéf řízení nádrží ve státní ropné společnosti Saudi Aramco, je přesvědčen, že Saúdové mohou dosáhnout kapacity 12,5 milionu barelů denně - či dokonce patnácti milionů barelů - versus 11,4 milionu v současnosti. „Zdrojová základna tam je,“ uvádí Saleri, který je nyní generálním ředitelem nově založené houstonské firmy Quantum Reservoir Impact. Už jen to, že bude tolik dodatečného potenciálu, by mělo zmírnit ceny, „ať půjde do (rezervní) kapacity nebo do výroby“, domnívá se Kirsch z PFC. Edward L. Morse, ekonom zabývající se v newyorské bance Lehman Brothers energií, se domnívá, že by výrazná korekce mohla začít koncem letošního roku, až se poptávka zpomalí a trh uzná, že to Saúdové myslí se zvýšením kapacity vážně. Na rok 2009 předpovídá průměrnou cenu 83 dolarů za barel. Saúdové by mohli platit své účty ropou za pouhých 60 dolarů za barel. To, zda budou schopni přesvědčit organizaci OPEC, aby akceptovala mnohem nižší ceny, je velmi těžká otázka.

Popisek s. 32:
Král Abdulláh. Je zvyšování cen mimo saúdskou kontrolu?

Box s. 32:
Saúdové expandují
Plánované zvyšování kapacity na saúdských ropných polích

Pole Tisíců barelů denně Datum dokončení
Chursáníja 500 Druhé čtvrtletí 2008
Šajba 250 Čtvrté čtvrtletí 2008
Nuajjim 100 Čtvrté čtvrtletí 2008
Churajs 1200 Druhé pololetí 2009
Manifa 900 Druhé pololetí 2011

Pramen: PFC Energy

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).