Menu Zavřít

Pomoc Asii překročila deset miliard dolarů

17. 1. 2005
Autor: Euro.cz

OBNOVA PO TSUNAMI Celková pomoc slíbená státům jihovýchodní Asie postiženým tsunami překročila podle některých statistik již deset miliard dolarů. Podílejí se na ní státy, mezinárodní organizace i dobrovolní dárci.Uvolnění dalších 100 milionů eur státům jihovýchodní Asie, které postihla ničivá vlna tsunami, v minulých dnech schválil rozpočtový výbor Evropského parlamentu.

OBNOVA PO TSUNAMI Celková pomoc slíbená státům jihovýchodní Asie postiženým tsunami překročila podle některých statistik již deset miliard dolarů. Podílejí se na ní státy, mezinárodní organizace i dobrovolní dárci.**

BRAND24

Uvolnění dalších 100 milionů eur státům jihovýchodní Asie, které postihla ničivá vlna tsunami, v minulých dnech schválil rozpočtový výbor Evropského parlamentu. Tuto částku již dříve slíbila Evropská komise na okamžitou humanitární pomoc. Prostředky budou vyčleněny z rozpočtové rezervy pro letošní rok a k dispozici by měly být již tento týden. Kromě této částky Evropská komise slíbila, že na obnovu a rekonstrukci postižených oblastí ve střednědobém horizontu uvolní dalších 350 milionů eur. Do diskuze o formě pomoci přispěla Indonésie. Ta sdělila, že by raději uvítala přímou finanční pomoc než zmrazení splátek dluhů. To navrhoval Pařížský klub věřitelských zemí.

Německo chce jihovýchodní Asii nabídnout moderní systém včasné kontroly tsunami, který by bylo možné využít i jinde. Podle ministryně pro výzkum Edelgard Bulmahnové by se takový systém dal rozmístit i v oblasti Středozemního moře, kde nebezpečí smrtonosných vln také není vyloučeno. Systém má podle Bulmahnové stát 45 milionů eur a měl by být vybudován do tří let. Koncept německých odborníků předpokládá využití existujících systémů měřících seizmické aktivity, které by měly být v Asii doplněny o dalších 30 až 40 stanic. Podle Rolfa Emmermana z Geologického výzkumného centra v Postupimi by nově vyvinuté mořské bóje byly schopny zaznamenávat pohyby vln a předávat je v reálném čase analytickým centrům.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).