Menu Zavřít

Pomáhá mi mé jméno

29. 5. 2006
Autor: Euro.cz

INTERNACIONÁL KAREL POBORSKÝ: Karel Poborský je předseda představenstva a šestinový vlastník Dynama České Budějovice. Za klub nejen hraje, ale začal v něm působit i jako generální manažer. Třiatřicetiletý hráč, který prošel Manchesterem United, Benfikou Lisabon či římským Laziem, podniká ve čtyřech firmách.

BRAND24

INTERNACIONÁL KAREL POBORSKÝ: Karel Poborský je předseda představenstva a šestinový vlastník Dynama České Budějovice. Za klub nejen hraje, ale začal v něm působit i jako generální manažer. Třiatřicetiletý hráč, který prošel Manchesterem United, Benfikou Lisabon či římským Laziem, podniká ve čtyřech firmách. Podnikatelskou kariéru jste zahájil v Třeboni. Jak vypadaly začátky vašeho byznysu? Začínal jsem někdy před šesti lety ve firmě Resi. Moji dva dobří kamarádi začali v garáži vyrábět zdravotní lůžka a polohovací lehátka. Měli nápad, ale nikoliv dostatek peněz na založení firmy. Nechtěli se zatěžovat půjčkami, což by tehdy bylo velice kruté. Takže jsme se pak domluvili a já se stal společníkem. Dnes je firma soběstačná a ve svém oboru téměř nejlepší na trhu. Šedesát procent vyvážíme do Německa, Švýcarska či Rakouska. Našimi zákazníky jsou například nemocnice, lázně. Jaké máte další podnikatelské aktivity? Stal jsem se akcionářem Sportovního klubu Dynamo České Budějovice, což se naskytlo náhodou při změně struktury klubu. Oslovili mne, zda bych nepomohl. Kdo do toho někdy nakoukl nebo v této oblasti působí, ví, že to je velice tvrdý byznys a výdělky jsou velmi ojedinělé. Z mé strany to bylo spíše o pomoci. V Dynamu jsem jako fotbalista vyrostl a cítil jsem šanci mu pomoci. Dále z poloviny vlastním společnost Poborský VIII Sport. Provozujeme obchody se sportovním zbožím, zaměřeným na fotbal, hokej a volný čas. Pomáhá vám jméno? Určitě, dennodenně. Je to ale dvousečné. Všichni vědí, kdo je Poborský, a tak se mi některé dveře otevírají lépe. Na druhou stranu je to ale hodně zavazující. Protože udělám jeden kiks a všichni se to dozvědí. Jak vznikla myšlenka provozovat kavárnu?**

Koupili jsme s manželkou dům v centru Českých Budějovic a přemýšleli jsme, co s ním. V přízemí, kde je teď kavárna, obchodovali Vietnamci, které jsme tady mít nechtěli. Ukončili jsme s nimi smlouvu a začali jsme řešit, co s tímto prostorem. Manželka dlouho přemýšlela o tom, že se vrátí zpátky do práce. Do té doby jsme cestovali po světě, máme dvě děti, takže byla na dlouholeté mateřské. Je zdravotní sestrou, ale do nemocnice nechtěla, takže se kavárna nabídla jako příjemné řešení. Po kavárně volal i tento prostor. Chtěli jsme podnikat. Musím ale upřímně říct, že zkušenost s provozem kavárny jsme neměli. Půl roku ji vedl známý. Pak tady podle dohody skončil a nyní vede provoz manželka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).