Menu Zavřít

Polsko chystá státní výprodej. Zn. Češi vítáni

7. 12. 2009
Autor: profit

Zalepit díru v narůstajícím státním dluhu a přilákat nové investory. To je plán polského ministerstva národního majetku pro příští rok. A to pod značkou, za niž by se nemusel v povánočních výprodejích stydět kdejaký obchodní řetězec. Všecko totiž musí pryč.

Autor: Profit

Ministr národního majetku (někdy též státního pokladu) Alexandr Grad vyhlásil už při nástupu do funkce v roce 2008 čtyřletý privatizační program, podle nějž měl stát zprivatizovat na osm stovek podniků. Dosud se však podařilo dokončit jen necelé dvě stovky projektů a v loňském roce tak privatizace přinesla státní kase jen něco přes 2,3 miliardy zlotých.

Útokem na miliardy

Zbytek má tedy jít do prodeje příští rok, tak aby se rozprodej stihl do konce roku. A plánovaný výtěžek? Plných 37 miliard zlotých.

„Proces se zpomalil a některé tendry se letos nepodařilo zrealizovat vzhledem k ekonomické krizi. Věříme, že se příští rok povede splnit plán,“ sdělila Gradova mluvčí Agnieszka Lubieńska.

Letos se to totiž ministerstvu nezdařilo. Do státní kasy mělo zamířit až 12 miliard zlotých. Jenže jeden z hlavních tendrů, prodej energetické společnosti Enea, jehož se účastnil v prvním kole i český ČEZ, byl nakonec zrušen.

A do konce roku neproběhne ani prodej varšavské burzy. Jediným kandidátem na její koupi je Deutsche Börse, a ta se nechala slyšet, že požadavky polské vlády ohledně ceny jsou pro ni neakceptovatelné. Podle polských médií tak bude burza prodávat „sama sebe“, aneb přikročí k primární emisi na svém vlastním trhu.

Investorská lákadla pro příští sezónu jsou tak v Polsku velká. Hlavních projektů je naplánováno pět desítek, a to z energetiky, důlního průmyslu, chemického průmyslu a dalších sektorů.

Poté co letos na burzu vstoupil největší polský energetický hráč, skupina PGE, má příští rok v privatizaci být k mání minoritní podíl v dvojce na trhu společnosti Tauron. Naopak majoritní podíly vláda nabídne ve společnostech Energa a Enea. A u všech tendrů by mohl být ČEZ.

BRAND24

„Polská energetika je pro nás zajímavá oblast a to dlouhodobě. Máme zájem o všechny podrobnosti, které se o připravovaných privatizacích v následujícím období objeví, a pečlivě sledujeme vývoj na polském energetickém trhu. O účasti v jednotlivých tendrech se však rozhodujeme podle konkrétních podmínek, které jsou vyhlašovány při zahájení tendrů. Což v těchto třech případech bude příští rok,“ uvedla mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).