Menu Zavřít

Politický otřes mozku

28. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Špičky ODS nezajímá násilí spojené s jejich mítinkem

Když se Václav Lahodný 13. června odpoledne vypravil přes Staroměstské náměstí obvyklou trasou na nákup, netušil, že přijde k újmě na zdraví, a dokonce se stane předmětem prohlášení politiků.

Ztracená platina

Lahodného rozzlobily přes cestu prázdným náměstím natažené plastové pásy. Protáhl se mezi nimi, ale když se s plnou nákupní taškou vracel, rozhodl se, že své rozhořčení nesmlčí. Vyhlédl si dámu s platinovými vlasy, která vyhlížela jako člověk za akci zodpovědný, a začal se vyptávat, proč není možný průchod. Odpověď si nepamatuje. Byla totiž hodina do začátku mítinku ODS a bez jakéhokoli předběžného varování do diskuse násilně zasáhla ochranka. Lahodný přišel k vědomí až na nemocniční chodbě. Svého útočníka nikdy nespatřil.
Dvojice městských policistek uviděla padat k zemi bezvládnou mužskou postavu. „Hlídka k muži přispěchala a posadila jej,“ píší v úředním záznamu Michaela Vaňková a Adriána Došlová. Vzpomínají, že byl zraněn na hlavě a nesrozumitelně cosi blábolil. „Než přijela záchranka, tak jsme se od něj nehnuly,“ sdělily časopisu EURO. „V tu chvíli k nám přistoupil muž a představil se, že je člen ochranky ODS a že zraněného muže udeřil pěstí do obličeje, protože neuposlechl jeho výzvy, aby nevstupoval do prostranství vymezeného pro mítink ODS,“ uvádějí v dokumentu. Útočníkem byl devětadvacetiletý Erik Procházka.
Aktéři jsou známi, ale nikdo neví, jak se věci seběhly. Václav Lahodný marně vyzývá svědky, aby se mu přihlásili. Nikdo nechtěl svědčit ani hlídce Městské policie. Po štíhlé dámě s platinovými kudrnami se slehla zem a ani na obvodním úřadě pro Prahu 1 ji Lahodný nenašel. Uzdravenou hlavou mu vrtá, jak se mu po úderu pěstí do obličeje mohla na temeni otevřít rána, připomínající kop botou.

Muzikanti z ODS.

„Netušil jsem, že jde o politický mítink. Vadilo mi, že kdosi na prázdném náměstí zbytečně brání lidem ve svobodném pohybu,“ vypráví pětapadesátiletý kandidát věd, zabývající se hlukem, vibracemi a stavebními činnostmi, Václav Lahodný. Když se dověděl, při jaké příležitosti a proč dostal „nakládačku“, čekal, že se mu někdo omluví. U představitelů ODS se však setkal se jen s arogancí a výmluvami: Já nic, já muzikant. Nejvíce Lahodného urazil výrok Miroslava Beneše: „Nevzrušuje mě, co se stalo před týdnem. Jsem rád, že se ten mítink vydařil a že přišlo hodně lidí.“ Také Pavel Bém se v Respektu nekriticky postavil za útočníka: „Prostě bránil vyhrazený prostor, kde byla ozvučovací technika.“ Pod tlakem médií však vycházející hvězda ODS pochopila, že jí to příliš ke cti neslouží, a tak po týdnu zveřejnilo Právo nečekaný Bémův obrat: „Jsem lékař, tak jsem mu okamžitě poskytl první pomoc a jediným mým zájmem bylo dostat ho co nejdříve do nemocnice.“ „Žádnou první pomoc panu Lahodnému neposkytl,“ tvrdí svorně policistky Vaňková a Došlová. „Bémovou jedinou starostí bylo, aby byl zraněný co nejdříve pryč a aby sanitka nehoukala. Bém jen Lahodným zatřásl, ujišťoval nás, že o nic nejde a první pomoc poskytla až osádka sanitky,“ dodávají policistky.

BRAND24

Šmerda nechce Černého Petra.

V jednom interview po druhém se politici ODS snažili přesunout odpovědnost na agenturu Folk Art Production, která poskytla mítinku většinu služeb včetně ochranky. „Zjistěte si na úřadu, kdo byl pořadatelem, kdo tedy nesl veškerou odpovědnost - ODS, Libuše Benešová a lidi z hlavního sekretariátu,“ tvrdí jediný jednatel a jediný společník agentury Milan Šmerda. Na námitku, že ochranku dodala jeho agentura, odpovídá: „Ale disponovali s ní pořadatelé. Jediné, o čem vás mohu ujistit, je, že nedovolím, aby ty vrcholové sportovce kix-boxu má ředitelka ještě někdy přivedla. Nemám je čím potrestat, dělali to z nadšení a zadarmo.“ Šmerda prý sbírá síly k omluvě postiženému. Je ochoten zaplatit i újmy, k nimž Lahodný přišel při pádu na zem. „Kdyby se někdo z ODS sebral a šel se omluvit, zdaleka by z téhle příhody nebyl takový humbuk,“ hodnotí situaci Šmerda. „S arogancí tohoto typu se nikdy nesmířím. Jestliže usilují o moc a nejsou schopni ctít etiku a základní slušnost, zvážím, jestli ještě mohu s těmito lidmi zůstat v jedné straně. Myslím, že bych se v budoucnu bez takového chování obešel,“ prohlašuje Šmerda. A ujišťuje: „Pokusím se pro toho člověka udělat maximum.“

Drž hubu a vypadni.

Týž den na Národní třídě dostala do zubů od ochranky ODS i žena politika. Aby nezpůsobila politický skandál, nechala si to pro sebe, a tak i dnes jméno zamlčíme. Průběh incidentu však týdeníku EURO ochotně popsala. Se svým dospělým synem obcházela shluk lidí před volebním pódiem. Když míjeli historickou aerovku ozdobenou symboly ODS, jeden z mladíků prudce otevřel dveře před procházejícím synem, přestože ho musel vidět. Ten si neodpustil poznámku, že boucháním do lidí v ODS moc reklamy neudělají. „Drž hubu a vypadni,“ neslo se za ním. Dáma se dožadovala slušnosti, ale to neměla dělat. Mladík z reklamního auta ODS ji vzal pod krkem a udeřil ji pěstí do zubů. Matka zabránila synovi, aby ji pomstil, a rychle vyklidili reklamní pole ODS. Ani to nehnulo politikem Bémem, přestože mu to vyprávěla osobně. Shovívavost k brutalitě vyvolává skandály. Jeden odvrátili sami postižení, druhý se kvůli aroganci politiků rozrůstá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).