Menu Zavřít

Politici a centrální banky mají ekonomikcé oživení ve svých rukou

23. 10. 2009
Autor: profit

Na trzích už panuje konsenzus – centrální banky, vlády a mezinárodní instituce potvrdily, že to nejhorší z recese máme za sebou. Věříme, že zotavení bude pokračovat, a to především proto, že si veřejné instituce uvědomují nutnost dalších fiskálních a monetárních stimulů.

Autor: Profimedia

Kromě určitého cyklického odražení ode dna, které doprovází řada dobrých zpráv z akciového trhu, čeká vyspělé ekonomiky zpomalení růstu. Důvodem je nezaměstnanost, která by se v roce 2010 mohla v zemích OECD přehoupnout přes 10 procent. V takové situaci zřejmě vlády odloží omezení podpory ekonomiky až do roku 2011. Zotavení je stále velice křehké.

Ačkoli se podmínky v ekonomice vracejí k normálu, což podněcuje investory k návratu k poněkud rizikovějším investicím, zůstává otázkou, jak zvládnou centrální banky ústup od uvolněné monetární politiky. To může zvýšit volatilitu krátkodobých i dlouhodobých výnosů.

Snaha Fedu o představení hladkého „exit programu“ ukazuje nejen vůli vyhnout se nestabilitě finančních trhů, ale také obavy z toho, že současný těžce dosažený růst bude náhle oslaben. Věříme, že budou centrální banky velice zodpovědné při svých krocích, zejména při zvyšování sazeb. V roce 2010 tedy podle nás bude hlavním tématem zpřísňování monetární politiky při zachování dalšího růstu.

Krátkodobý výhled stále celkem pozitivní Přes uvedené obavy z dalšího vývoje vidíme zbytek roku 2009 pozitivně. Návrat investorů k akciím, zotavování výroby a dobré korporátní výsledky firem tak budou dál posunovat zájem investorů k rizikovějším typům investic. I přes silnou rally, která trvá na akciových trzích od letošního března, zůstávají velcí institucionální investoři trochu stranou trhu. To ponechává akciím další růstový potenciál, ačkoli nás jistě na burzách čekají mírné krátkodobé propady i růsty. Alokace investic **

* Dál jsme „overweight“ na akciových trzích, které mají dál oporu v ekonomickém zotavování, navíc roste průměrný zisk na akcii.

* Zůstáváme neutrální, pokud jde o vládní dluhopisy. Na ně totiž působí dvě skupiny vlivů – na jedné straně opatrné ekonomické oživení a téměř nulové inflační tlaky, a na straně druhé cyklické oživením vysoký objem vydávaných dluhopisů a riziko změny monetární politiky. Preferujeme evropské dluhopisy.

* Jsme “overweight” v dluhopisech investičního stupně, kterým dál pomáhá současné ekonomické zotavení, a to přes to, že jejich spready mohou pomalu začít klesat. A jsme „neutral“, pokud jde o rizikovější dluhopisy s vyšším kupónem.

BRAND24

* Dál jsme „overweight“ v méně cyklických komoditách, jako jsou zlato a zemědělské komodity.

Více na Investicniweb.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).