Menu Zavřít

Polemika: Má být kouření v restauracích zcela zakázáno?

30. 8. 2012
Autor: Profimedia.cz

Ministerstvo zdravotnictví v těchto dnech dokončuje návrh změn zákona na ochranu nekuřáků. Jednou z variant je i úplný zákaz kouření ve všech hospodách, restauracích a barech. Řada provozovatelů restauračních zařízení je ale proti, obávají se nižších zisků, nebo dokonce krachu. Jsou podle vás tyto obavy oprávněné?

PRO

Jarmila Greplová, ředitelka České koalice proti tabáku

Klientela se jen obmění V případě plošného úplného zákazu kouření nemám důvod se domnívat, že by hrozila likvidace některých restaurací a barů. Toto opatření již bylo uplatněno v řadě nejen evropských zemí a nikde se podobné obavy nenaplnily a hromadné krachy se nekonaly. Nevidím důvod, proč by tomu v Česku mělo být jinak.

Problematická může být doba bezprostředně po zákazu kouření, kdy bude docházet k obměně klientely a úpravě návyků dosavadních hostů. Stejně jako tomu bylo v zahraničí, můžeme i v tuzemsku očekávat přechodný pokles tržeb restaurací a částečný odliv dosavadní klientely. Ten by však měl být následován přílivem těch zákazníků, kteří dosud restaurace nenavštěvovali právě kvůli prostředí znečištěnému kouřením. Zejména u restaurací lze očekávat rozšíření dosavadní klientely například o matky s dětmi.

Jste pro úplný zákaz kouření v restauracích?

Odliv kouřících zákazníků by přitom neměl být markantní. Například podle výzkumné zprávy agentury Ipsos z letošního roku považuje jen méně než deset procent zákazníků možnost kouřit v restauracích za opravdu důležitou. V souvislosti se zákazem kouření pak autoři studie odhadují dokonce nárůst zákazníků ve stravovacích zařízeních, a to o tři až šest procent.

Z pohledu klientely bude situace složitější například u vesnických hospod, ale ani zde dle mého názoru není důvod očekávat úplný zánik těchto zařízení, pouze ono zmíněné omezení klientely na přechodnou dobu.

Zahraniční zkušenost nám navíc říká, že přijetí tohoto opatření je z mnoha důvodů ekonomicky výhodné pro stát. Provází ho například pokles akutních selhání cévního systému v populaci, což vede k úsporám ve zdravotnictví.

Větší nebezpečí pro provozovatele restaurací by podle mě znamenala opatření, která by nebyla celoplošného charakteru. Ta by mohla vést k znevýhodnění některých podniků a následně i úpadku některých restaurací a hospod. Cigareta, kouření. Ilustrační foto, zdroj: Profimedia.cz

PROTI

Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky

Devastující zásah do svobody podnikání Aktuální situace na trhu není nejlepší, doléhá na ní ekonomická recese. V loňském roce například klesl počet zaměstnanců v pohostinství o deset tisíc a tento trend pokračuje i letos. Zhoršovat dále podmínky v podnikání, stejně jako je jakýmkoli zásadním způsobem v poměrně krátkém časovém rozmezí měnit, například právě plošným zákonným zákazem kouření v restauracích, by tak pro pohostinství mohlo být devastující.

Z loňského průzkumu společnosti MindBridge vyplývá, že třetina provozovatelů čistě kuřáckých restaurací a čtvrtina restaurací s kombinovaným režimem by v případě zákazu kouření ukončily své podnikání. Tento zásah by se v podnikatelské oblasti tedy dotkl především malého a středního podnikání, které je v mnoha regionech důležitým tvůrcem pracovních příležitostí.


Čtěte také:

Evropská komise podporuje mladé lidi v jejich snaze přestat kouřit

Kouření a nekouření, zákaz je a není


Současná legislativa v oblasti omezení kouření v restauracích se osvědčila a není nutné ji nějak zásadně měnit. Prospěšné by mohly být jen drobné změny, například zpřesnění definice stavebně oddělených prostor pro kuřáky.

Úplný zákaz kouření v restauracích je přímým zásahem do principu svobody podnikání, protože majitelům gastronomických zařízení odnímá právo volby. Musí být jen na majiteli, zda zvolí nekuřáckou či kuřáckou formu svého podniku, popřípadě zda vytvoří podmínky pro provozování smíšeného režimu – pro kuřáky i nekuřáky.

Pokud by primárním cílem plošného zákazu kouření v restauracích měla být ochrana nekuřáků, jedná se podle mě o lichý argument. Existencí kuřáckých restaurací a barů není nekuřák nijak ohrožován, protože ho nic nenutí k návštěvě takového podniku.

BRAND24

Nelze ani souhlasit s tím, že nekuřák nebo rodina s dětmi jsou omezováni, pokud není k dispozici nekuřácká restaurace v místě, kde oni chtějí navštívit stravovací zařízení. Stejně by byli omezeni, pokud by v místě nebyla žádná restaurace.

Autor je šéfredaktorem magazínu Profit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).