Menu Zavřít

POLÁCI PŘITVRDILI

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Polská vláda už nabídla k privatizaci největší ocelárny v zemi

Do dvou týdnů očekává polské ministerstvo financí otevřené nabídky od nejvýznamnějších evropských ocelářských koncernů na převzetí majoritního podílu v největší domácí ocelárně Huta Katowice. K nabídkám je vyzvala před týdnem.

Čím dříve tím lépe.

Polská vláda se urychleně rozhodla privatizovat tuto ocelárnu samostatně, a nikoliv spolu s dalším obrem, kterým je krakovská Huta Sendzimir. Důvod je prostý. Zjistila, že koupě dvou společností (jak požadovala před rokem) j e i pro finančně silného investora příliš velké sousto. Kromě toho poněkud odlišný výrobní program nabízených společností spíše odrazuje. Nynějším světovým trendem je zřetelná profilace firmy. Ta je pak pro akvizici přijatelnější.

Z tohoto hlediska se zdá, že Česko tento trend moc na vědomí nebere. Alespoň soudě podle právě se formujícího propojení tří největších českých hutí - Třineckých železáren, Nové huti a Vítkovic. Připravované Hutní konsorcium totiž může budoucí inves tory spíše odradit.

Nejdřív vygruntovat.

Hlavním úkolem pro Polsko, stejně jako pro Českou republiku, je ještě před vstupem do Evropské unie zásadně reorganizovat hutní a uhelný průmysl. Protože to je záležitost velice finančně náročná (nejen kvůli technologické modernizaci, ale také kvůli sociálním dopadům), polská vláda se rozhodla urychlit vstup zahraničního investora do ocelářských komplexů, a zajistit si tak potřebné finanční prostředky na restrukturalizaci. K předkládání nabídek oficiálně vyzvala před koncem října britsko-nizozemskou společnost Corus (zfúzovaná British Steel a Hoogovens), italskou Danieli a rakouskou Voest Alpine.

Za pět minut dvanáct.

Ředitel ocelárny v Katovicích Miroslaw Wrobel před novináři ve Varšavě prohlásil, že na změny v tomto odvětví je nejvyšší čas, že je nutné je zahájit ještě do konce letošního roku, protože pak by mohlo být prý už příliš po zdě.

Se zahraničními investory polská vláda koketuje už od poloviny loňského roku, ale její privatizační snahy uvízly na mrtvém bodě, když se ministři nebyli schopni dohodnout na způsobu privatizace domácích oceláren. Původně totiž požadovali, jak již bylo z míněno, aby případný zahraniční investor - pokud bude chtít koupit Hutu Katowice - koupil současně i dalšího ocelářského velikána - hutě Sendzimir. A tak se privatizace proti původnímu planu protáhla.

Ztrátová Huta Katowice.

Hutnický komplex v Katovicích je ztrátový a zadlužený. Ztráta za prvních osm měsíců letošního roku činí přes 40 milionů dolarů. K tomu, aby byly tyto ocelárny schopny konkurovat západním firmám, budou podle odhadu p otřebovat asi jednu miliardu dolarů na modernizaci provozů. Management firmy očekává, že firma bude prodána nejpozději v polovině příštího roku.

Když se loni začalo diskutovat o privatizaci katovické hutě, vláda i vedení firmy preferovaly společnost British Steel, která se o ocelárnu tehdy intenzivně zajímala (nechtěla ale kupovat spolu s ní i druhý komplex - ocelárnu Se ndzimir).

Pro vstup British Steel do polského ocelářství jsou však Poláci zřejmě i po fúzi, kterou společnost právě dokončuje s nizozemským velikánem Dutch Hoogovens. Naznačují to některé zdroje blízké polskému ocelářskému průmyslu. Společnost Corus, která vznikla fúzí, má tedy asi proti i talské Danieli větší šanci. Společnost Voest Alpine, třetí vyzvaná k nabídce, právě minulý týden oznámila, že se privatizace katovické ocelárny nezúčastní.

Šance britsko-nizozemské firmy jsou skutečně velké. Loni na podzim při předběžných rozhovorech - tehdy ještě samostatná British Steel - naznačila, že chce v Katovicích koupit až 85 procent společnosti. Nabízela investovat 500 až 600 milionů USD a dovést technologii polské ocelárny na světový standard. Sama totiž disponuje nejmodernější technologií výroby válcované oceli, a tak při předběžných jednáních nabídla v Katovicích vybudovat moderní válcovací trať.

BRAND24

Sendzimir.

Polská vláda počítá i se strategickým partnerem pro druhou největší ocelárnu v zemi - Sendzimir, a to, pokud možno, v co nejkratší době. Již před několika měsíci o ni projevovaly zájem německé ocelárny Thyssen Krupp Stahl a asijský koncern ISPAT International. Huta Sendzimir je však momentálně také ve velmi obtížné ekonomické situaci. Její management ale doufá, že plánované snížení počtu zaměstnanců až o 46 procent (mělo být realizováno do konce letošního roku) by jí mělo pomoci přilákat investora. Ovšem rakouská firma Voest Alpine a německá Thyssen Krupp, které o vstupu do oceláren jednaly, nedávno oznámily, že se o polské ocelářství přestávají zajímat. Jediným, kdo setrval, je podle agentury Reuters italská společnost Danieli, která se zatím zajímá i o Hutu Katowice.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).