Menu Zavřít

Poláci berou Česku vodu. Zával v Turówě situaci zhorší

24. 10. 2016
Autor: Hynek Glos, Euro

Polský velkolom Turów zasypal obří zával a Frýdlantský výběžek se bojí o jediný zdroj své podzemní vody.

Ze stovky metrů dlouhého dopravníku tady jindy bez přestání padají tuny zeminy. Na konci září se ale zaprášený stroj zastavil. Ze spodní jámy schované za dlouhým lesem je nyní slyšet jen tlumený zvuk jiného rypadla.

Prohlídka ztichlé výsypky polského hnědouhelného velkolomu Turów ovšem po chvíli končí. Přijíždí zelený landrover s ochrankou a novinářskou „návštěvu“ z České republiky eskortují tou nejkratší cestou na silnici mířící k hranicím.

Vedení lomu a přilehlé elektrárny se teď chová maximálně ostražitě. Důvodem je masivní zával, který Turów postihl v noci z 26. na 27. září. A o kterém se navenek nemá příliš mluvit.

Podle dostupných informací – jichž je velmi málo – se lavina zeminy a uhlí sunula na dno těžební jámy několik dní. Vzala s sebou prý i několik strojů. Těžba se téměř zastavila a všichni zaměstnanci teď za vysokou cihlovou zdí pracují na opravách.

„Počítáme, že od 1. listopadu se vrátíme k těžbě v plném rozsahu,“ prozradila společnost Polska Grupa Energetyczna (PGE) v jednom z mála tiskových prohlášení.

Situace ovšem neznepokojuje pouze polské odběratele uhlí, odboráře a ekology. Na Turów jsou v poslední době hákliví i lidé z Frýdlantského výběžku. Lom leží několik stovek metrů od státní hranice na podzemním zdroji vody, odkud čerpají české obce. Jakákoli činnost v lomu je tedy ohrožuje.

Nervózní jsou především obyvatelé Kunratic, Heřmanic a Dětřichova. Tři obce čerpají pitnou vodu z jednoho společného vrtu. Pokud podzemní jezero klesne, ocitnou se na suchu. „Na takový černý scénář tu nejsme připraveni,“ pokyvuje hlavou Milan Götz, starosta Kunratic. „Spodní vody se hýbou už dnes,“ přidává se Stanislav Šťastný z Dětřichova.

Celý článek četěte v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 24. října


Dále čtěte:

Kvůli Polákům mizí na Liberecku voda, hledá se 240 milionů

BRAND24

Křetínský loví v Rybniku, chce elektrárnu v Polsku

Jurečka: Poláci vozí do Česka vejce za dumpingové ceny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).